< Terug naar overzicht

Prestatiebeloning wereldwijd in de lift

Meer en meer werknemers aanvaarden dat een deel van hun loon bepaald wordt door vooraf vastgelegde objectieven. Wereldwijd heeft bijna de helft van alle werknemers (44 procent) één of andere vorm van prestatieverloning. Bovendien zegt 62 procent van de werknemers dat ze niet billijk vergoed worden voor het werk dat ze leveren.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Kelly Global Workforce Index van HR-dienstverlener Kelly Services. 44 procent van de 120.000 werknemers uit 31 landen hebben één of andere vorm van prestatiebeloning.

Prestatiebeloning wordt ruim gedefinieerd en verwijst naar elke vorm van verloning die afhankelijk is van het behalen van vooraf bepaalde doelstellingen. Het kan zowel gaan om winstdeling, bonussen als om commissies.

In de EMEA-regio wordt 39 procent van de respondenten verloond volgens prestatie, op het Amerikaanse continent is dat 36 procent. In de regio Azië Pacific kent 59 procent van de respondenten één of andere vorm van prestatiebeloning.

Grote verschillen


Toch zijn er grote verschillen tussen de landen. Zo komt prestatiebeloning vooral voor in groeilanden zoals China, Indonesië en Thailand (telkens 75 procent). Maar ook in Maleisië, Rusland, India, Singapore en Hongkong ontvangt meer dan 60 procent van de werknemers prestatieverloning.

Met 45 procent bevindt België zich in de middenmoot. In Denemarken (21 procent), Zweden (24 procent), Ierland (26 procent), Australië (29 procent) en het Verenigd Koninkrijk (30 procent) is prestatiebeloning eerder zeldzaam.

Prestatieverloning komt het meeste voor bij sales (76 procent), marketing (56 procent), IT (52 procent) en engineering (51 procent).

Niet billijk


Werknemers zijn ook vragende partij voor prestatieverloning. Wereldwijd beweert 46 procent van de respondenten die geen prestatiebeloning kennen, dat ze beter zouden presteren als ze wel volgens prestaties verloond zouden worden. In de EMEA-regio gaar 41 procent akkoord met deze uitspraak.

Als werknemers mogen kiezen tussen betaald worden om overuren te presteren, dan wel prestatiebeloning, gaat de voorkeur in 57 procent van de gevallen naar prestatieverloning. In de EMEA-regio geeft 54 procent van de respondenten de voorkeur aan prestatieverloning.

Wereldwijd zegt slechts 38 procent dat ze billijk verloond worden. Dit percentage ligt in de regio EMEA met 32 procent nog lager. Alleen werknemers op het Amerikaanse continent zijn min of meer tevreden, 45 procent zegt dat hun loon billijk is.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen