< Terug naar overzicht

Potentieel belangrijker dan diploma en ervaring bij rekrutering

Welke groeimarge heeft de kandidaat? Dat is vandaag het belangrijkste criterium om een bediende aan te werven. Kennis en ervaring volgen op de tweede plaats. Driekwart van de werkgevers geeft aan na de aanwerving nog met de potentieelmeting aan de slag te gaan.

Dat potentieel belangrijk is bij de zoektocht naar nieuwe medewerkers, bevestigen bijna alle werkgevers in de studie van HR-dienstenverlener Acerta. Bij één op de drie werkgevers is potentieel zelfs het belangrijkste criterium, vóór kennis en ervaring.

Arbeiders vs. bedienden

Wel is er een opvallend verschil tussen bedienden en arbeiders: bij rekrutering van bedienden zegt 86 procent dat potentieel zeer tot uiterst belangrijk is. Bij arbeiders zijn werkgevers voorzichtiger. De meerderheid vindt potentieel belangrijk, maar slechts 50 procent van de werkgevers in zeer tot uiterst belangrijke mate. Als het over de rekrutering van arbeiders gaat, schuift een op de drie werkgevers ‘arbeidsattitude’ als belangrijkste criterium naar voor. Een kwart zet ‘kennis en ervaring’ op de eerste plaats. ‘Hire for attitude and train for skills' krijgt bij arbeiders dus een andere invulling.

Ook na de aanwerving blijft potentieelmeting voor veel werkgevers (77 procent) belangrijk. Ruim zes op de tien werkgevers zeggen het potentieel van de bedienden minstens een keer per jaar te meten. De helft doet dat even vaak voor arbeiders.

Aanwervingsproces duurt 1 tot 4 maanden

De studie bracht ook de duur van het selectieproces in kaart. Bij bedienden zit er gemiddeld twee maanden tussen het plaatsen van de vacature en het tekenen van het arbeidscontract. Bij 38 procent van de gevallen komen daar voor de eerste eigenlijke werkdag nog eens twee maanden bij. Bij de arbeiders gaat het sneller: een geschikte kandidaat vinden duurt doorgaans niet langer dan een maand.

Bron: Acerta

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen