< Terug naar overzicht

Positieve signalen uit de VDAB Schoolverlatersstudie 2016

De schoolverlatersstudie van de VDAB onderzoekt welke opleidingen goede kansen bieden op werk en na welke opleidingen de zoektocht naar een job moeizamer verloopt. Het gaat over de jongeren die de school hebben verlaten in 2015 en die door de VDAB één jaar lang werden opgevolgd.

De belangrijkste conclusies van de VDAB Schoolverlatersstudie 2016:

  • Het aandeel schoolverlaters dat 1 jaar na het schoolverlaten werkzoekend is, was in juni 2016 het laagst in 5 jaar tijd (11 procent). Dit lage werkzoekendepercentage weerspiegelt de sterke groei van de Belgische arbeidsmarkt in 2016. De jobcreatie was het hoogst sinds jaren.
  • Het aandeel schoolverlaters dat zonder enige kwalificatie de arbeidsmarkt betreedt, stabiliseert. Na de sterke daling tussen 2011 en 2014, blijft het aandeel steken op 7,8 procent.
  • Nog steeds meer mannen dan vrouwen kiezen voor een STEM-opleiding (Science - Technologie - Engineering - Mathematics). Mannelijke STEM’ers stromen ook vlotter door naar de arbeidsmarkt dan de mannelijke niet-STEM’ers. Bij vrouwen zien we het omgekeerde: niet-STEM’ers presteren gemiddeld beter dan STEM’ers. Alleen op masterniveau scoren vrouwelijke STEM’ers even goed als niet-STEM’ers.
  • Een zevende jaar BSO3 of TSO3 loont meer dan de moeite, vooral binnen STEM-opleidingen. De keuze voor STEM én een specialisatie- of se-n-se-jaar verhoogt sterk de kansen op de arbeidsmarkt.
  • Het aandeel mannelijke schoolverlaters uit STEM-richtingen in TSO3 daalt verder. Ten opzichte van 2011 zien we in de studgebieden Auto, Bouw en Mechanica-Elektriciteit een daling van respectievelijk 28 procent, 35 procent en 28 procent. Gezien de grote vraag naar technische profielen en geschoolde arbeiders, is dit zeker geen goede zaak.
  • Professionele bachelors en masters maken nog steeds een uitstekende aansluiting met de arbeidsmarkt. Ook nu zien we echter dat niet alle opleidingen even goed 'matchen' met de vraag op de arbeidsmarkt.
  • Meer vrouwen dan mannen verlaten de school met een hoger diploma. Van de vrouwelijke schoolverlaters haalt 55 procent een PBA- of MAS-diploma, tegenover 39 procent van de mannelijke schoolverlaters.
  • Het aandeel hooggeschoolden blijft verder toenemen. Voor het eerst wordt de kaap van 50 procent overschreden. Jammer genoeg gaat dit ten koste van de middengeschoolden.

Bron: VDAB (vdab.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen