< Terug naar overzicht

Positie van vrouwen op het werk: België doet het niet slecht, maar alles kan beter

Gisteren was het Internationale Vrouwendag. Voor een combinatie van vijf belangrijke indicatoren over de economische positie van vrouwen – de gelijkheid van inkomens mannen, het percentage werkende vrouwen (zowel in absolute termen als ten opzichte van mannen), het werkloosheidspercentage en het percentage vrouwen met een voltijdse baan – doet België het volgens OESO-statistieken niet slecht. Vooral qua loon zit het bijna goed, maar nog niet helemaal…

De statistieken slaan op het kalenderjaar 2019 en weerspiegelen de prestaties voor corona. België behield de tiende plaats op de ranglijst. IJsland en Zweden behaalden de twee topposities voor het zesde jaar op rij, met Nieuw-Zeeland op de derde plaats. Nederland steeg tussen 2018 en 2019 twee plaatsen op de ranglijst, van de 19de naar de 17de plaats. Het was een van de weinige OESO-landen die verbeteringen vertoonden op alle vijf arbeidsmarktindicatoren. De meeste van deze verbeteringen waren groot in verhouding tot de vooruitgang die elders in de OESO werd gezien.

Hoewel België historisch de op twee na grootste stijger is in rangschikking (van de 20ste in 2000 naar de 10de plaats in 2019), werd in 2019 weinig vooruitgang geboekt. De voltijdse arbeidsparticipatie van vrouwen bleef gelijk op 72,0 procent, terwijl de arbeidsparticipatie van vrouwen verbeterde van 64,3 naar 64,9 procent in 2019. De loonkloof tussen mannen en vrouwen (gedefinieerd als het verschil in mediaan van het inkomen van mannen en van vrouwen) werd verder verkleind van 5,8 tot 4,8 procent. Op dit vlak is België de op twee na beste in de OESO en aanzienlijk beter dan het OESO-gemiddelde van 15 procent.

Een van de belangrijkste factoren die de Belgische vooruitgang belemmeren, is de arbeidsparticipatie van vrouwen: België staat op de 27ste plaats van de 33 OESO-landen in dit onderzoek. Slechts 64,9 procent van de vrouwen is actief op de arbeidsmarkt en van hen werkt slechts 72 procent voltijds, vergeleken met de OESO-gemiddelden van respectievelijk 70 en 76 procent. Ter vergelijking: IJsland heeft een arbeidsparticipatie van 84,4 procent bij vrouwen en is daarmee het land met het hoogste percentage vrouwen op de arbeidsmarkt.

Bron: PwC Women in Work Index

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen