< Terug naar overzicht

Politiek correct maakt creatief

Politieke correctheid op de werkvloer stimuleert de creativiteit bij de medewerkers. Deze conclusie van een nieuw Amerikaans onderzoek spreekt het idee tegen dat door politieke correctheid mensen bepaalde waardevolle idee├źn niet durven te uiten.

Bij politieke correctheid denkt men al snel aan conformiteit: je aanpassen aan de norm. Maar uit een nieuwe studie blijkt juist dat politieke correctheid samenhangt met creativiteit op de werkvloer. Als er binnen een groep medewerkers een duidelijke norm wordt gesteld hoe mannen en vrouwen met elkaar moeten omgaan op het werk, stimuleert dat de creativiteit in een gemixte groep. Duidelijke regels nemen namelijk mogelijke onzekerheid weg over hoe mannen en vrouwen met elkaar moeten omgaan.

Nieuwe inzichten

Deze inzichten zijn het gevolg van een studie van vier Amerikaanse universiteiten die gepubliceerd werd in Administrative Science Quarterly. De resultaten uit de sociale experimenten van het onderzoek zijn opvallend, aangezien politiek correct gedrag vaak wordt gezien als een bedreiging voor het vrij uiten van ideeën. Dit onderzoek laat juist zien dat een duidelijke gedragsnorm over de omgang tussen mannen en vrouwen een vorm van veiligheid creëert op de werkvloer, waarin creativiteit tot bloei komt.

Professor Jennifer Chatman van de Amerikaanse Haas School’s Management of Organizations Group stelt dat creativiteit essentieel is voor organisaties om te innoveren en te groeien. Het onderzoek liet dan ook zien dat niet het weghalen, maar juist het toevoegen van gedragsnormen creativiteit bevordert. Een norm stellen die de verwachtingen over het gedrag opheldert, bijvoorbeeld door sociale sancties te zetten op seksistisch taalgebruik, stimuleert de creativiteit in een gemixte werkgroep.

Controversieel onderzoek

Chatman is zich ervan bewust dat de uitkomsten van het onderzoek controversieel zijn, aangezien oudere onderzoeken juist beweerden dat het stellen van een politiek correcte gedragsnorm in een gemixte groep niet alleen ongewenst gedrag en taalgebruik vermindert, maar er ook voor zorgt dat mensen waardevolle ideeën niet durven te uiten. Het nieuwe onderzoek spreekt deze algemene opvatting helemaal tegen.

Bron: PW De Gids (pwdegids.nl)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen