< Terug naar overzicht

Ploegenarbeid doet brein sneller verouderen

Werken in ploegendiensten kan schadelijke gevolgen hebben voor het korte-termijngeheugen, de snelheid van informatieverwerking en het algehele cognitieve functioneren.

Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Toulouse, waarbij 3000 Franse werknemers gedurende tien jaar gevolgd werden. De studie verschijnt deze week in het British Medical Journal (BMJ). Wie in shiften werkt, scoort aanzienlijk slechter op cognitieve en geheugentesten. Het brein veroudert 30 tot 40% sneller als je tien jaar in ploegendienst werkt.

Eerdere studies linkten het effect van werken in ploegendienst al aan hartproblemen, slaapproblemen, maagzweren, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

Waarom onregelmatige werktijden precies negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid en het brein, is niet duidelijk. Wellicht heeft het te maken met een verstoring van het circadiane ritme, de natuurlijke klok van het lichaam. Ook wie vaak vliegt in verschillende tijdzones, heeft gelijkaardige symptomen door een overproductie aan stresshormonen, waardoor de hersenstructuren beschadigd worden. Een andere mogelijkheid is dat wie vaak ’s nachts werkt, vatbaarder is voor een tekort aan vitamine D, die in eerdere studies gelinkt werd aan de functionaliteit van de hersenen.

“De cognitieve schade die in de studie vastgesteld werd, houdt niet alleen veiligheidsrisico’s in voor de betrokken personen, maar voor de hele samenleving, gezien het toenemend aantal risicovolle jobs die nachtwerk inhouden”, schrijft hoofdonderzoeker Jean-Claude Marquié in zijn conclusie. “Maar het heeft ook een impact op de levenskwaliteit van wie in shiften werkt, omdat veel activiteiten in het dagelijks leven afhangen van cognitieve vermogens.”

Maar er is ook goed nieuws: het brein kan zich opnieuw herstellen. Na minstens vijf jaar werken in een dagritme is het brein weer ‘normaal’.

Bron: De Morgen/De Standaard

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen