< Terug naar overzicht

Pleidooi voor verbod op gebruik AI die zogezegd emoties herkent

Het onderzoeksinstituut AI Now Institute van New York University pleit voor een verbod op het gebruik van artificiële intelligentie voor het herkennen van emoties. Elke wetenschappelijke basis ervoor ontbreekt immers.

 

Verbied het gebruik van technologie voor het herkennen van emoties. Dat adviseert het onderzoeksinstituut AI Now Institute, verbonden aan de New York University, in zijn jaarverslag over de gevaren die het toenemende gebruik van artificiële intelligentie met zich meebrengt. Toch in toepassingen zoals rekrutering die belangrijke gevolgen hebben voor mensen.

Het herkennen van emoties of ‘affect recognition’ is een onderdeel van gezichtsherkenning. Het beweert dat uit de analyse van gelaatsuitdrukkingen, stem en lichaamshouding iets afgeleid kan worden over iemands persoonlijkheid of emoties. Het instituut motiveert het verbod omdat affect recognition tot discriminatie leidt en steunt op de achterhaalde theorie dat uit het uiterlijk van een mens zijn persoonlijkheid is af te leiden.
Er bestaat geen enkele wetenschappelijk evidentie dat AI op een accurate manier emoties kan lezen door micro-gezichtsexpressies te interpreteren. In het jaarverslag wordt verwezen naar een recente meta-analyse die aantoont dat de manier waarop mensen emoties zoals woede, walging, blijheid, angst uiten aanzienlijk verschilt tussen culturen, situaties en zelfs tussen personen in eenzelfde situatie. Een gezichtsuitdrukking kan bovendien een uiting zijn verschillende emoties. Voorts communiceren gezichtsbewegingen, zoals een frons, vaak iets anders dan een emotie. Iemand kan ook fronsen omdat de zon in zijn ogen schijnt.
Noel Sharkey, een professor AI en robotica aan de Universiteit van Sheffield, gaat zelfs nog een stap verder en suggereerde in de Britse krant The Guardian dat besluitvorming op basis van artificiële intelligentie op dezelfde manier getest zou moeten worden als nieuwe geneesmiddelen voordat ze op de markt gebracht worden: ze dus eerst testen op honderdduizenden personen om ingebouwde vooroordelen te detecteren en uit te roeien.
Hij pleit dan ook voor een moratorium van het gebruik van algoritmes bij levensbepalende beslissingen, zoals rekrutering.

Bron: People Management, ainowinstitute.org, De Standaard

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen