< Terug naar overzicht

Piek in brugpensioen verwacht

Terwijl het aantal bruggepensioneerden de voorbije jaren stelselmatig daalde, zorgt een golf van herstructureringen ervoor dat het aantal bruggepensioneerden opnieuw zal stijgen in 2014.

Minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) verwacht dat het aantal bruggepensioneerden na een collectief ontslag na een daling in 2011 en 2012 opnieuw zal toenemen in 2014. In 2011 zaten 14.358 mensen in deze vorm van brugpensioen, in 2013 waren dat er 12.720. Dat is een daling met 11,4%. Daardoor zal ook de afname van het totale aantal bruggepensioneerden beperkt blijven. Vorig jaar waren er nog bijna 3700 of 3,2% bruggepensioneerden minder dan in 2012.

De sluiting van de autofabriek Ford Genk en de herstructurering bij het staalbedrijf ArcelorMitall in Luik worden dit jaar doorgevoerd. Bij Ford komen zo'n 4000 mensen op straat te staan, van wie ongeveer 1800 met brugpensioen kunnen. Bij ArcelorMittal gaat het over 1150 banen. Zo'n 450 werknemers komen in aanmerking voor een werkloosheidsuitkering met een bedrijfstoeslag. Alleen al ten gevolge van de sluiting van Ford Genk en de herstructureringen bij Caterpillar en ArcelorMittal komen er dit jaar ongeveer 2300 bruggepensioneerden bij.

Minister De Coninck gaf alvast groen licht aan het sociaal plan bij de machinebouwer Caterpillar. Bij het bedrijf in het Waalse Gosselies verdwijnen door een herstructurering 1400 van de 3700 banen. Het merendeel van de ontslagen werknemers, in totaal 1143 mensen, krijgt bovenop zijn werkloosheidsuitkering een bedrijfstoeslag.

Het gaat hier alleen om het brugpensioen na een collectief ontslag. Werknemers kunnen dan vanaf 53 jaar met brugpensioen. Die leeftijdsgrens wordt jaarlijks met een half jaar opgetrokken tot 55 jaar in 2018. Wie na een collectief ontslag met brugpensioen kan, moet in de meeste gevallen tot zijn 60ste ter beschikking blijven voor de arbeidsmarkt.

In het klassieke stelsel van brugpensioen kan een werknemer vanaf 60 jaar en na een loopbaan van 40 jaar met brugpensioen.

Bron: De Tijd/De Morgen/De Standaard

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen