< Terug naar overzicht

Phishingmails: HR niet bij de slimste

Het percentage werknemers dat klikt op een phishingmail stijgt niet sinds thuiswerken de norm is. HR laat zich (naast andere functies en profielen) sinds de virusuitbraak wel vaker misleiden.

Ongeveer 20 procent van de werknemers trapt al eens in een zeer gerichte phishingmail, blijkt uit onderzoek van Phished, een Leuvens bureau dat zich toelegt op ‘security awareness’. Het doet dit door werknemers per profiel zeer gerichte phishingmails in opdracht van hun werkgever te sturen om hen zo te trainen en sensibiliseren over het risico. Een phishing is succesvol zodra een slachtoffer doorklikt op een mail.

Het bedrijf stuurde tussen 6 en 27 januari ongeveer 50.000 phisingmails uit. Tussen 2 en 24 maart gebeurde hetzelfde, maar er kwam geen verschuiving in de totaalcijfers. Hoewel het totaalcijfer ongewijzigd blijft, zijn er wel verschillen onder verschillende types van Belgische werknemers. In maart klikten bijna dubbel zoveel medewerkers op de HR-afdeling op een phishingmail: 23,6 procent in plaats van 12 procent in januari.
Ook bij commerciële medewerkers (van 19 naar 28 procent), financiële medewerkers (van 21 naar 31 procent), management (van 19 naar 26 procent), legal (van 15 naar 17 procent) en operations (van 14 naar 20 procent) is er een stijging merkbaar.

De daling ligt volgens Phished vooral bij algemene kantoormedewerkers (office) en R&D. Bij de eerste groep lag het doorklikpercentage in januari op 23 procent en nu op 14 procent. Bij R&D zakte het van 12 procent naar 9 procent. Een mogelijke verklaring is dat een deel van deze medewerkers technisch werkloos zijn en hun mails dus niet opvolgen.

Ten slotte ligt het moment waarop een phisingmail het vaakst wordt aangeklikt anders sinds het massale thuiswerken. In maart werden mails gemiddeld later op de dag geopend ten opzichte van januari. Maar in beide gevallen blijft donderdag de dag waarop het vaakst wordt doorgeklikt op een phishingmail.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen