< Terug naar overzicht

Pesten op werk meer te maken met werkomgeving dan met karakter werknemer

Of er gepest wordt op de werkvloer hangt meer af van de werkomgeving dan van het karakter van de werknemers.

Dat stelt Elfi Baillien van de Onderzoeksgroep Werk-, Organisatie- en Personeelspsychologie van de KU Leuven in haar doctoraat. Volgens Ballien zijn er drie niveaus waarop de werkomgeving pestgedrag kan stimuleren. Het kan gaan om jobkenmerken zoals hoge werkdruk, tegenstrijdige bevelen en jobonzekerheid, een werkteam waarin personeelsleden elkaar weinig ondersteunen en conflicten blijven aanslepen of tot slot algemene organisatiekenmerken zoals een grote kloof tussen de hiƫrarchische niveaus of een beleid dat competitie tussen collega's stimuleert. Al na zes maanden kan dergelijke werkomgeving zich vertalen in pesten op het werk.

Het risico dat iemand slachtoffer wordt van pesten is het grootst in een stressvolle werkomgeving. Dit kan een werknemer verzwakken of doen besluiten minder te presteren, wat hem makkelijker tot doelwit maakt.

Het risico neemt ook toe in jobs met hoge eisen en geringe autonomie. Daders van pesten duiken vaak op bij onopgeloste conflicten op het werk waarbij de betrokkenen in grote mate bezorgd zijn voor zichzelf, maar weinig bekommerd voor de anderen.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen