< Terug naar overzicht

Persoonlijkheid partner bepaalt mee carrièresucces

Niet alleen eigen talent en ambitie bepalen iemands carrière. Ook de persoonlijkheid van de partner heeft een invloed op de loopbaan.

Dat blijkt uit onderzoek aan de Washington University in St Louis. De persoonlijkheid van de partner sijpelt op een subtiele manier door naar de werkvloer. Het is dus niet zo, dat een medewerker opslag of promotie vraagt omdat zijn partner hem of haar daartoe expliciet aanzet. De persoonlijkheid van de partner beïnvloedt wel veel dagelijkse factoren die zich mettertijd opbouwen en omzetten in acties om promotie te krijgen.

Die bevindingen zijn gebaseerd op persoonlijkheidsonderzoek van bijna 5000 gehuwde mensen tussen 19 en 89 jaar oud. In driekwart van de gevallen hadden beide personen een job. Daarnaast werd ook gepeild naar de jobtevredenheid, salarisverhogingen en de kans om promotie te maken als maat voor werksucces.

Respondenten die goed scoorden op werksucces, bleken vaker een consciëntieuze echtgenoot te hebben. Dit gold zowel voor werkende als niet-werkende partners en ongeacht het geslacht. De invloed van een consciëntieuze partner op werksucces laat zich volgens de onderzoekers op drie manieren voelen:

  • Werkende partners kunnen erop rekenen dat hun partner een groter aandeel heeft in het dagelijkse huishouden.
  • Doordat een echtgenoot het persoonlijk leven soepel laat verlopen, verlaagt dat stress en zorgt dit voor een betere werk-privébalans.
  • Werkende partners nemen een aantal eigenschappen van hun consciëntieuze echtgenoten over en dit komt ook tot uiting in hun gedrag op de werkvloer, zoals betrouwbaarheid en toewijding.

Ambitieuze mensen doen er dus goed aan om een zeer consciëntieuze partner te zoeken.

Bron: PW De Gids (pwdegids.nl)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen