< Terug naar overzicht

Persoonlijkheid bepaalt mee kans op burn-out

Naast de werkomgeving kan ook iemands persoonlijkheid een grote rol speken in de kans op een burn-out. Zo hebben extraverte mensen minder kans op een burn-out.

Uit onderzoek van HR-dienstenverlener Liantis bij ruim 700 Vlaamse werknemers (arbeiders en bedienden) blijkt dat 6,7 procent effectief kampt met een burn-out. Al ligt het aantal bij mannen (5,7 procent) iets lager dan bij vrouwen (7,3 procent). De enquête leert bovendien dat 15 procent van de medewerkers een risico draagt op een burn-out.

In het onderzoek werd bovendien nagegaan of er een relatie bestaat tussen bepaalde persoonlijkheidstypes en de scores op vragenlijsten rond burn-out. Hiervoor werd de link gelegd tussen de scores op de vragenlijsten over burn-out en de ‘Big Five’ persoonlijkheidskenmerken: neuroticisme, hulpvaardigheid, openheid voor nieuwe ervaringen, zorgvuldigheid en extraversie.

Extraversie

Het persoonlijkheidstype speelt wel degelijk een rol in de kans op burn-out. Zo hebben medewerkers die hoger scoren op de schaal van neuroticisme, ook een hogere score op de burn-outschaal. Voorts bestaat er een verband tussen een hogere score op extraversie en een lagere score op burn-out. Samengevat zou je kunnen zeggen dat extraverte mensen minder kans hebben op burn-out terwijl dat bij gespannen, nerveuze mensen net hoger ligt.

“Het toont duidelijk aan dat je de impact van persoonlijkheid niet mag onderschatten. Zo draagt persoonlijkheid wel degelijk een deel bij in de verklaring van burn-outs”, bevestigt Heidi Janssens, wetenschappelijk medewerker bij Liantis. “Natuurlijk is het nooit helemaal te wijten aan persoonlijkheid, ook de werkomgeving of andere factoren (zoals thuissituatie) spelen een zeer belangrijke rol. Het gaat dus altijd om een combinatie.”

Bron: Liantis

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen