< Terug naar overzicht

Personeelstekort: kost bedrijven drie miljard, maar geen paniek

Het thema ‘krapte op de arbeidsmarkt’ – vooral dan het gebrek aan werknemers met de ‘juiste’ competenties – is niet weg te branden uit onze kolommen. Volgens recent onderzoek van een internationaal consultancybedrijf zou het fenomeen in 2018 voor de Belgische privébedrijven een kost van 3,1 miljard euro hebben veroorzaakt. Toch ziet een grote meerderheid van de deelnemers aan het onderzoek de toekomst rooskleurig in.

Aan de enquête van consultancybedrijf PwC namen 2443 privéondernemingen met meer dan 10 miljoen dollar omzet uit 31 Europese landen deel. Het aantal respondenten uit België bedroeg 90.

Merkwaardig is dat de Belgische respondenten zich niet al te veel zorgen lijken te maken over het tekort aan ‘werknemers met de juiste vaardigheden’ (dat zijn op Europees niveau vooral technici, ondersteunend personeel en ingenieurs; aan hogere managers is er veel minder een gebrek).

Slechts 23 procent van de Belgen signaleerde dat rekrutering van geschikte profielen voor hen een probleem is. Ter vergelijking: dit percentage lag op 47 voor West-Europa, 41 voor Nederland, 46 voor Duitsland en 59 voor Frankrijk.

Het optimisme van de Belgen wordt nog meer in de verf gezet door hun verwachting dat de economische verliezen door personeelstekort in 2019 zullen dalen tot 1,9 miljard euro (min 1,2 miljard dus in vergelijking met 2018). Zij koesteren een hogere groeiverwachting dan andere Europeanen.

Dat is vreemd, omdat zij aangeven dat het tekort aan digitale experts, ingenieurs, technici, ondersteunend personeel en… senior managers in dit land groter is dan in de buurlanden.

Wij kunnen slechts hopen dat het Belgische optimisme op dit vlak gerechtvaardigd is.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen