< Terug naar overzicht

Personeel woonzorgcentra enthousiast ondanks hoge werkdruk

Bijna acht op tien rusthuismedewerkers zijn enthousiast over hun job. Bij de doorsnee Vlaamse werknemer is dit slechts 58 procent. Toch ervaren zij vaker een te hoge werkdruk (43 procent) dan de gemiddelde werknemer (24 procent). Jongere rusthuiswerknemers daarentegen zijn minder enthousiast en daarom sneller geneigd een andere werkgever te zoeken.

Liefst 79 procent van de rusthuismedewerkers is enthousiast over de job. Bij de doorsnee Vlaamse werknemer is dat slechts 58 procent. Bijna de helft van de rusthuiswerknemers (43 procent) ervaart een te hoge werkdruk. Ook geeft slechts 28 procent aan dat er voldoende personeelsbezetting is. Ondanks deze vaststellingen, tonen opvallend veel werknemers in de woonzorgsector een hoge mate van enthousiasme en engagement voor hun job. Dit blijkt uit een onderzoek van IDEWE, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, waarin bijna 1400 Vlaamse werknemers van woonzorgcentra werden bevraagd.

De vergrijzing zorgt voor grote uitdagingen. De bevolking wordt almaar ouder en dus meer zorgbehoevend. Daarom wordt de instroom - en een lagere uitstroom - van werknemers in de woonzorgcentra nog belangrijker in de toekomst. Het is dan ook verontrustend dat jonge werknemers (25 tot 34 jaar) opvallend slechter scoren op verschillende psychosociale aspecten. Zo zijn ze minder enthousiast (72 procent, gemiddeld 79 procent) en minder tevreden (40 procent, gemiddeld 48 procent), lopen ze een hoger burn-outrisico (30 procent, gemiddeld 21 procent) en hebben ze meer stress (26 procent, gemiddeld 18 procent) dan hun oudere collega’s. Nog niet de helft van de 25- tot 34-jarigen (46 procent) wil dan ook zolang mogelijk bij de huidige werkgever blijven werken (gemiddeld 58 procent).

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen