< Terug naar overzicht

Personeel van HR-afdelingen is meest gedreven

Belgen zijn redelijk gepassioneerd door hun werk en het enthousiasme is het sterkst in mensgerichte beroepen. Die passie zorgt voor betere prestaties, vooral op korte termijn. Dat zijn de belangrijkste bevindingen uit een enquête van Deloitte Human Capital en Job@ bij 2712 werknemers in België. Personeel van HR-afdelingen is het meest gedreven.

Het voorwerp van passie of ‘doelbewust emotioneel engagement’ kunnen de baan zelf, maar ook de collega’s, de manager en de organisatie in het geheel zijn. Volgens de onderzoekers laten Belgen zich nogal vurig uit over hun beroep, met een score van 7,2 op 10. Volgens de gebruikte schaalindeling is 56% gepassioneerd door het werk en 16% zelfs ‘erg gepassioneerd’. De inhoud van het beroep, de leeftijd van de werknemer en het functieniveau zijn van invloed op die passie. Werknemers in de Fast Moving Consumer Goods (FMCG) en in de dienstensector voelen zich het meest betrokken. De hoogste score noteren we evenwel op de HR-afdeling. Bij het overheidspersoneel en in de transportsector is de beleving het minst sterk.

Wie jonger is dan 25 jaar, is nog laaiend enthousiast over het werk. Dat vermindert met de jaren om rond de leeftijd van 55 jaar weer op te leven. Het functieniveau heeft ook een positief effect op de arbeidsenergie. De passie stijgt met het functieniveau.
Werknemers moeten het gevoel hebben dat hun baan belangrijk is, dat ze ervoor geschikt zijn en dat ze over de mogelijkheden beschikken (materiaal, entourage) om ze degelijk uit te voeren. HR moet daarom ‘banen bouwen rond mensen’, in plaats van ‘mensen rond banen’, aldus de onderzoekers. Wie het personeel warm maakt voor het werk, zal het effect voelen. Passie voor het werk loont vooral op korte termijn. Ze is een drijvende kracht voor productiviteit en doeltreffendheid. Ook op lange termijn heeft de passie (dan vooral uitgedrukt in ‘focus op het werk’, ‘binding met het bedrijf’ en ‘werkzoekgedrag’) haar impact op de resultaten, maar die is minder duidelijk.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen