< Terug naar overzicht

Pensioenhervorming zal vooral vrouwen treffen

Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) wil periodes van niet-werken bestraffen met een lager pensioen. Deze maatregel zal voornamelijk vrouwen treffen.

Wie een hele carrière effectief werkt, moet daar ook voor worden beloond bij zijn pensioen. Dat is de basisgedachte van pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR). Mensen die meer dan een jaar werkloos zijn of met brugpensioen gaan, zullen voor die periodes slechts recht hebben op het minimumbedrag wanneer hun pensioen wordt berekend.

De redenering klinkt vrij logisch, maar is niet onschuldig. Een hele groep zal daardoor op termijn een lager pensioen ontvangen. Iemand die op het einde van zijn carrière een jaarloon van 40.000 euro had en vier jaar werkloos is geweest, zal maandelijks tot 69 euro minder pensioen opstrijken. Dat blijkt uit berekeningen van Groen. Iemand met het mediaaninkomen (34.250 euro per jaar), verliest tot 45 euro per maand.

Bovendien dreigen vrouwen het eerste slachtoffer te worden. Velen onder hen hebben immers onvolledige carrières. Ze blijven vaker thuis voor de kinderen of werken in precaire sectoren. Uit cijfers van het Planbureau blijkt dat recent gepensioneerde vrouwen gemiddeld 37 procent van hun carrière niet actief waren. Het gaat dan ook om periodes van zwangerschapsverlof of tijdskrediet, maar vooral werkloosheid is verantwoordelijk voor die periodes van niet-werken.

Kritiek

Frank Vandenbroucke, voorzitter van de Academische Raad voor het Pensioenbeleid, reageert kritisch: “Dat niet-gewerkte periodes ook meetellen voor het pensioen, is maatschappelijk erg belangrijk. Dat de regering stappen zet om dat principe af te bouwen, vind ik jammer.”

Hij denkt ook dat de maatregel weinig effect zal hebben. “Ik ben een groot voorstander van een streng activeringsbeleid voor wie werkloos is. Maar heeft het zin hen tien of vijftien jaar nadien nog eens te treffen? Dat helpt hen niet aan een job. Het is ook niet fair tegenover wie onvrijwillig werkloos is. Zeker omdat onze wettelijke pensioenen al zo laag zijn.” Vandenbroucke benadrukt dat hij hierbij niet in naam van de Academische Raad spreekt, omdat die de kwestie nog niet intern heeft besproken.

Zorgverlof telt wel mee

De mogelijkheden voor zorgverlof zijn net uitgebreid en tellen wel mee voor de pensioenopbouw. Dat moet als compensatie gelden. Bacquelaine benadrukt dat er niet wordt geraakt aan verworven rechten. Voor wie nu al met pensioen is, verandert er niets. Voor wie op het einde van zijn carrière zit, komen er overgangsmaatregelen. De sociale partners buigen zich binnenkort over de verdere uitwerking.

Bron: De Morgen (demorgen.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen