< Terug naar overzicht

Pensioen op punten definitief van de baan?

De sociale partners zaten maandag voor de laatste keer samen over het pensioen op punten. De conclusie: we geraken er niet uit. De regering neemt nu over, maar ook daar is het enthousiasme ondertussen zoek.

De grote pensioenhervorming: per gewerkt jaar zou iemand een punt krijgen. Op het einde van de carrière wordt dan de waarde van die punten bepaald op basis van de economische conjunctuur van dat moment. Minister van    Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) had de sociale partners advies gevraagd over dit nieuwe berekeningssysteem. Maandag stond de laatste vergadering gepland in het Nationaal Pensioencomité, het officiële overlegorgaan met de regering. De vakbonden en werkgevers konden er alleen maar vaststellen dat er geen gemeenschappelijk advies kan komen.

De vakbonden zijn immers sterk gekant tegen het puntenpensioen omdat zij vrezen dat het grote onzekerheid met zich zal meebrengen. Werkgevers willen de discussie wel aangaan, maar hebben nog fundamentele vragen, onder meer bij de overgang van het oude naar het nieuwe systeem. Hoe garandeer je dat niemand erop achteruit gaat?

Enthousiasme zoek

Minister Bacquelaine heeft altijd gezegd dat hij het dossier ook zonder fiat van de sociale partners naar de regeringstafel zou brengen. Maar ook daar is het enthousiasme ondertussen bekoeld. CD&V heeft weinig zin in een onvoldragen pensioenavontuur dat de mensen alleen op stang zou jagen. Voor N-VA hebben andere pensioendossiers, zoals dat van de zware beroepen, voorrang.

De minister wil tegen juni met een voorstel komen, maar meer dan een bescheiden aanzet zal dat allicht niet zijn. Als het pensioen op punten er nog komt, dan zal dat tijdens een volgende legislatuur moeten gebeuren.

Bron: De Morgen (demorgen.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen