< Terug naar overzicht

Pendelaars vaker getroffen door burn-out

Wie dagelijks pendelt met de trein, tram of bus, loopt het risico om met meer nadelen geconfronteerd te worden dan alleen vertragingen en stakingen. Wie meer dan twintig minuten per dag pendelt, loopt ook meer risico op oververmoeidheid en zelfs op een burn-out.

Canadese onderzoekers namen zo’n 2000 pendelaars onder de loep. Allemaal zijn ze tewerkgesteld in 63 organisaties in Quebec. “Uit de analyse blijkt dat er een sterke samenhang is tussen pendelen, stress en het risico op een burn-out”, legt onderzoekster Annie Barreck van de universiteit van Montreal uit. “Al verschilt die samenhang wel van vervoersmiddel tot vervoersmiddel.”

Carpoolende passagiers ervaren meeste stress

De pendelaars die met de auto naar grote steden rijden, zijn het meest gestresseerd. Mensen die richting het platteland trekken, hebben dan weer minder stress. Opvallend: passagiers ervaren meer stress dan de autobestuurder zelf. Carpooling vermindert immers het gevoel van controle, waardoor passagiers een constant gevoel van stress hebben nog voor ze op de werkvloer zijn aangekomen.

Wie het woon-werkverkeer aflegt met het openbaar vervoer, voelt zich minder productief op de werkvloer. Dat geldt zeker voor plattelandsbewoners. Bussen of treinen op het platteland zijn dan ook minder goed bediend, waardoor onvoorziene vertragingen dagelijkse kost zijn. Pendelaars nemen daardoor heel wat frustraties en zenuwachtigheid mee naar de werkplek. Het tegenovergestelde geldt voor de bus- en treingebruikers in grote stedelijke gebieden.

Bevecht de pendelstress met glijdende uren

Wie langer dan 35 minuten aflegt naar het werk, zal zich hoogstwaarschijnlijk cynisch gedragen op het werk. Werkgevers kunnen echter maatregelen nemen om de stressniveaus op de werkvloer te doen dalen, zoals het toelaten van flexibele werkuren om de spits te kunnen omzeilen. Een flexibeler woon-werkverkeer verhoogt dan ook de productiviteit en stelt bedrijven in staat om getalenteerde werknemers aan te trekken en te behouden.

Bron: Metro (metrotime.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen