< Terug naar overzicht

Pendelaars met de auto winnen veel tijd op hun collega's met de trein

Wie naar het werk pendelt, wint gemiddeld een uur als hij de wagen kiest in plaats van het openbaar vervoer. Zelfs op een dag met veel files gaat het sneller met de wagen dan met de trein.

Dat blijkt uit een steekproef van het Radio 1- programma Hautekiet bij 750 pendelaars. Aan de pendelaars werd gevraagd om te berekenen hoelang ze erover doen om dagelijks op hun werk te geraken, met het openbaar vervoer of met de auto. Indien het pendelen gebeurt met de auto, werd gevraagd een onderscheid te maken tussen een fileloze reis en een gemiddelde reisduur bij file.

Naar het werk pendelen met het openbaar vervoer duurt gemiddeld 1.34 uur. Met de auto is dat op een fileloze dag maar 36 minuten of een verschil van 58 minuten. Op een dag met file duurt de rit naar het werk gemiddeld 57 minuten. Hierbij gaat het telkens om een enkele reis.

Een werknemer die met het openbaar vervoer naar het werk pendelt, is dus gemakkelijk ruim drie uur per dag onderweg. Omdat de autofiles ’s avonds kleiner zijn dan ’s morgens, groeit het verschil nog tussen het openbaar vervoer en het autoverkeer.

Bijna één op de zeven (68 procent) kiest voor de auto bij het vervoer naar het werk, 27 procent voor het openbaar vervoer, 4 procent voor de moto en 1 procent voor de fiets.

De deelnemers berekenden hun trip via openbaar vervoer op basis van de tijden aangegeven door de NMBS op b-rail.be. De vergelijkbare reisduur met de auto gebeurde op basis van eigen beoordeling. Bij de trip met openbaar vervoer werd eventueel aanvullend vervoer te voet, met de fiets of de auto ingerekend.

Bron: Radio 1

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen