< Terug naar overzicht

Patent om persoonsgegevens veilig te bewaren in de Cloud

Modetrends komen en gaan. En ooit komen ze allemaal weer terug. Is ‘Cloud Computing’ de trend van het moment in ICT? Volgens sommigen lijkt het op oude wijn in nieuwe zakken. Wat is de Cloud? En wat betekent dit voor HR?

ICT-researcher Johan Loeckx van Smals onderzocht het fenomeen van ‘Cloud computing’. “Het gaat eigenlijk om meerdere zaken: toepassingen, bouwstenen of serversystemen die je als een ‘service’ consumeert. Het grote voordeel is dat je er snel mee aan de slag kunt. Je koopt ICT zoals in de supermarkt: je kiest uit een enorm aanbod, je neemt enkel wat je zelf nodig hebt, je betaalt en kunt er meteen mee aan de slag.”
De focus ligt dus op wat je als werkgever wil bereiken, niet zozeer op de software en nog minder op de onderliggende bits & bytes. Kortom, ICT zoals het hoort? Toch zijn er beperkingen.

De erkende sociale secretariaten bieden deze aanpak al jaren. Ze leveren bijvoorbeeld een loonadministratiepakket op basis van selfservice, al of niet met ondersteunende diensten. Ze garanderen daarbij niet alleen het onderhoud van de software, maar ook de strikte vertrouwelijkheid van de persoonsgegevens.

Bij Cloud Computing weet je eigenlijk niet meer precies welke informatie precies op welke computer staat. Hoe kun je ze dan afdoend beveiligen? “Smals heeft recent een patent neergelegd op een nieuwe cryptografische methode”, vertelt Johan Loeckx. “Daarmee kun je persoonsgegevens veilig opslaan in de Cloud. Via verscheidene sleutels bepaal je wie de gegevens kan lezen en wie niet. Standaard is de informatie onleesbaar, zodat je ze gelijk waar kunt opslaan. Je kunt ook meerdere toegangsniveaus instellen op de basisgegevens, zodat iemand – bijvoorbeeld – wel de prestaties maar niet de loongegevens kan inkijken.”

Smals ontwikkelde deze cryptografische techniek in de eerste plaats voor de gezondheidszorg, volgens de hoogste normen qua beschikbaarheid en vertrouwelijkheid. Meer informatie: https://www.smals.be/nl/content/persbericht-smals-ontwikkelt-fijnmazige-encryptie

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen