< Terug naar overzicht

Pasafgestudeerden moeten vooral goede communicatievaardigheden hebben

De transitie van de schoolbanken naar de werkvloer verloopt niet altijd rimpelloos. Werkgevers klagen vaak dat pasafgestudeerden niet over de juiste vaardigheden beschikken. Technische en functiespecifieke kennis blijven belangrijk, maar onderzoek van de University of Minnesota leert dat werkgevers van nieuwkomers vooral verwachten dat ze zich zowel verbaal als schriftelijk vlot kunnen uitdrukken.

Ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan bestaat de indruk dat pasafgestudeerden onvoldoende voorbereid zijn op de arbeidsmarkt. In een steeds meer technologische en geglobaliseerde wereld is technische en functiespecifieke kennis wel belangrijk, maar onvoldoende. Van pasafgestudeerden wordt verwacht dat ze ook over cognitieve interpersoonlijke en intrapersoonlijke vaardigheden beschikken.

Omdat het onduidelijk is welke vaardigheden werkgevers nu juist verlangen, analyseerden onderzoekers van University of Minnesota's Department of Educational Psychology de functievereisten van meer dan 142.000 vacatures.

In meer dan de helft van de vacatures werd verwacht werd dat potentiële kandidaten hoog scoorden op mondelinge en schriftelijke communciatie, samenwerking en probleemoplossend denken.
Als in een vacature meer vaardigheden werden opgesomd, kwam de combinatie mondelinge en schriftelijke communicatie 180 procent meer voor dan gelijk welke andere combinatie.
Opmerkelijk genoeg was er amper vraag naar zogenaamde nieuwe vaardigheden zoals sociale verantwoordelijkheid.

De analyse werd een jaar later opnieuw uitgevoerd op meer dan 120.000 andere vacatures en leverde dezelfde resultaten op. “Onze analyse toont dat werkgevers op zoek zijn naar een beperkte set van vaardigheden en dat die mettertijd amper veranderd zijn. Maar ook dat werkgevers al langer zeggen dat het merendeel van de pasafgestudeerden nog steeds zwak scoort op vaardigheden zoals communicatie, samenwerking en probleemoplossend denken”, besluiten de onderzoekers.

Bron: University of Minnesota/phys.org

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen