< Terug naar overzicht

Pas afgestudeerden kijken eerst naar jobinhoud (en willen niet naar het buitenland)

Pas afgestudeerden hechten het meeste belang aan de jobinhoud, de sector en de regio waarin een bedrijf actief is. Thuiswerken vinden ze niet interessant en naar het buitenland willen ze helemaal niet. De tocht naar het werk mag anderzijds niet langer dan drie kwartier duren.

Via een online-enquête peilde Jobat naar wat pas afgestudeerde jongeren verwachten van hun eerste stappen op de arbeidsmarkt. Een derde van de 331 pas afgestudeerden zegt dat hij op het moment van de bevraging al een job gevonden heeft.

Pas afgestudeerden wachten vrij lang om naar een eerste baan te zoeken: meer dan twee derde van de bevraagden schiet pas in actie tijdens de laatste twee maanden van het laatste academiejaar of na de examens.

Ongeveer de helft verwacht binnen de twee maanden na het afstuderen een job te vinden. Iets meer dan de helft van de bevraagden stuurt maximaal één sollicitatie per week. De andere helft stuurt er meerdere per week, één op de tien zelfs meerdere per dag. Waarschijnlijk gaat het hier om een piekmoment, waarbij jongeren tijdens een korte periode erg intensief solliciteren.

Loon


Pas afgestudeerden verwachten snel een antwoord van potentiële werkgevers: de bevraagden hebben liefst nog binnen de week een reactie op hun sollicitatie.

Pas afgestudeerden hechten het meeste belang aan de jobinhoud, de sector en de regio waarin een bedrijf actief. De vragen die ze tijdens het sollicitatiegesprek zelf willen stellen, gaan over de jobinhoud, maar ook over het loon, de bedrijfscultuur en de extralegale voordelen.

De mogelijkheid tot thuiswerken vindt slechts 15 procent interessant genoeg om op tafel te leggen. Nochtans vindt driekwart de regio waarin ze zullen werken belangrijk en willen zes op de tien niet meer dan drie kwartier besteden aan het woon-werkverkeer.

Opvallend is nog dat één op de drie bevraagden resoluut zegt niet naar het buitenland te willen voor het werk. 16 procent is wel bereid, desnoods zelfs definitief, om in het buitenland te gaan wonen als de job dat vereist.

De helft van de bevraagden geeft aan dat werk zoeken toch moeilijker is dan ze hadden verwacht.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen