< Terug naar overzicht

Pas afgestudeerden in financiële richting zoeken carrièreperspectieven

Naast het salaris, zijn voor pas afgestudeerden in een financiële richting de aanwezige carrièreperspectieven in een bedrijf doorslaggevend bij hun jobkeuze. Werkgevers laten zich eerder overtuigen door vroegere werkervaring als jobstudent of door stages dan door de studieresultaten of specialisaties. Dat blijkt uit een internationale studie van Accountemps.

Meer dan 1200 HR- en finance managers in negen landen (Australië, België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Nederland, Nieuw Zeeland en Tsjechië) werden ondervraagd naar de beweegredenen waarom financieel afgestudeerden voor een bepaalde werkgever kiezen én waarom werkgevers voor een bepaalde kandidaat kiezen. Het onderzoek gebeurde in opdracht van Accountemps, een afdeling van de Amerikaanse beursgenoteerde groep Robert Half International (RHI), gespecialiseerd in het plaatsen van tijdelijke boekhoudkundige, financiële en bancaire medewerkers in industriële, handels- en dienstverlenende bedrijven.


Alvast een opvallende vaststelling in België: ondanks de economisch moeilijke tijden, kiezen pas afgestudeerde financiële starters hier slechts in de tweede plaats voor werkzekerheid bij hun zoektocht naar werk. Op de eerste plaats staan, na het salaris, volgens 42% van de ondervraagde HR- en finance managers de carrièreperspectieven. In de andere landen waar het onderzoek gehouden werd, is dit laatste nog meer doorslaggevend. Het carrièreargument weegt het zwaarst door in Australië (69%), het Verenigd Koninkrijk (68%), gevolgd door Ierland (56%), Frankrijk (55%), Nieuw-Zeeland (43%), België (42%) en Nederland (39%).


In Tsjechië en Duitsland is de werkzekerheid met respectievelijk 29% en 34% belangrijker. In zowat alle andere ondervraagde landen komt werkzekerheid duidelijk op de tweede plaats, behalve in Frankrijk en Nederland, waar slechts 8% dit in overweging neemt bij zijn jobkeuze.


En welke criteria hanteert een werkgever bij de selectie van financiële experts? Ook hier een eerste opvallende vaststelling: in tegenstelling tot wat veelal verondersteld wordt, zijn studieresultaten en bijkomende diploma’s geen garantie voor een betere verloning. Het lopen van stages of opdoen van een eerste werkervaring als jobstudent motiveren werkgevers méér tot het betalen van een hoger salaris.


Zo blijkt 58% van de Belgische HR- en finance managers niet bereid om meer te betalen voor een starter met een specialisatie, maar is 65% bereid dit wel te doen in het geval van werkervaring. In de andere landen is dit gelijklopend of sterker. In Ierland is zelfs 78% van de HR- en finance managers niet bereid bijkomende specialisaties beter te verlonen. In Frankrijk is dat slechts 34%, gevolgd door Tsjechië met 32%. De andere landen schommelen rond het Belgische resultaat: Australië 59%, Verenigd Koninkrijk 56%, Duitsland 54%, Nederland 47% en Nieuw-Zeeland 45%.


Wat het beter betalen voor ervaring betreft, zijn de uitschieters Tsjechië, waar 92% van de ondervraagden meer betaalt voor ervaring, gevolgd door Nieuw-Zeeland (83%) en het Verenigd Koninkrijk (78%). Australië (70%), Duitsland (68%), België (65%) en Frankrijk (64%) schommelen rond het algemeen gemiddelde van 70%. In Nederland (57%) en Ierland (46%) is ervaring minder doorslaggevend in de keuze van de werkgevers.


Studieresultaten geven duidelijk nog minder aanleiding tot een hoger salaris. In Ierland is 97% van de ondervraagde HR- en finance managers niet bereid om meer te betalen voor een starter die bij de toptien hoorde van zijn klas, in Australië is dit 87%, in België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk 85%, in Tsjechië 84%, Nederland 83%, Duitsland 71% en Nieuw-Zeeland 64%.


Op de vraag of HR- en financiële managers bereid zijn starters hetzelfde salaris aan te bieden, ongeacht het profiel, gaat wereldwijd 67% niet akkoord. Koploper is Nederland met 81% van de ondervraagden die de stelling niet onderschrijft, gevolgd door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk met 73%, Tsjechië met 72%, Australië 68%, België 67%, Nieuw-Zeeland 60%, Duitsland 57% en Ierland 52%.


Bij het selecteren van de kandidaten krijgen verschillende testmethodes de voorkeur. Opvallend hierbij is het vrij groot aantal ondervraagden (38%) dat helemaal geen testen afneemt. Zowat 30% neemt financieel gerelateerde testen af, gevolgd door persoonlijkheidstesten (27%), assesments (25%), taaltesten (9%) en grafologische testen (5%). Ook in België staan financiële testen (38%) en persoonlijkheidstesten (30%) het meest frequent op het menu. Taaltesten (15%) komen in ons land vanzelfsprekend meer voor dan gemiddeld. En jawel, ook grafologie scoort veel hoger dan gemiddeld in België: het wordt nog door 9% van de ondervraagden als testmethode gehanteerd. Dit is relatief veel in vergelijking met de andere landen waar niemand hoger scoort dan 5%. Koploper is hier Frankrijk waar zelfs 20% van de starters een grafologische test moet ondergaan.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen