< Terug naar overzicht

Pak minder schorsingen van werkloze jongeren

In de eerste jaarhelft van 2016 speelden 3300 werklozen hun inschakelingsuitkering kwijt. Vorig jaar lag dat aantal nog op bijna 23.000.

Jongeren die na het verlaten van de schoolbanken er niet onmiddellijk in slagen om een job te bemachtigen, krijgen geen gewone werkloosheidsuitkering uitbetaald door de RVA, maar wel een (lagere) inschakelingsuitkering. Vroeger heette dat de wachtuitkering.

Het recht op zo’n inschakelingsuitkering was vroeger onbeperkt in de tijd, maar dat regime werd door de federale regering-Di Rupo afgeschaft. Nu geldt een maximale periode van drie jaar en uitsluitend voor werklozen tot 25 jaar. Vroeger was er geen leeftijdsgrens.

De impact van die beslissing werd voor het eerst zichtbaar in januari van vorig jaar, toen een erg grote groep werklozen zijn inschakelingsuitkering verloor. Het ging toen niet alleen om twintigers, maar ook om dertigers en veertigers die geen recht meer hadden op een tegemoetkoming door de RVA.

In het eerste trimester van 2015 zagen 19.823 werklozen hun inschakelingsuitkering wegvallen. Voor het gehele jaar 2015 ging het om 29.201 werklozen.

Die aantallen worden dit jaar niet meer behaald, blijkt uit nieuwe cijfers van de RVA. Over de eerste zes maanden van 2016 verloren 3367 werklozen, vooral twintigers, hun uitkering. Het aantal schorsingen ligt dus zesmaal lager dan vorig jaar.

Er blijven nu nog 49.890 werklozen over die recht hebben op een inschakelingsuitkering, ruim 13 procent minder dan een jaar geleden.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen