< Terug naar overzicht

Overwicht aan mannelijke collega’s zorgt voor stress bij vrouwen

Onderzoek van de Indiana University Bloomington heeft aangetoond dat een overwicht van mannen op het werk zorgt voor meer stress bij de vrouwelijke medewerkers, wat op termijn schadelijk kan zijn voor hun gezondheid.

In een sterk mannelijke werkomgeving ervaren vrouwen meer prestatiedruk, scepsis over hun competenties en minder collegialiteit. Voor het eerst heeft onderzoek aan het licht gebracht dat dit leidt tot een verstoorde aanmaak van het stresshormoon cortisol, wat op lange termijn negatieve effecten kan hebben op de gezondheid.

Ontregelde cortisolpatronen

Onderzoekers van de Indiana University Bloomington onderzochten de blootstelling aan stress van vrouwen werkzaam in een ‘mannenberoep’ (beroepen met minstens 85 procent mannelijke werknemers). Hiervoor gingen ze na of vrouwen in mannenberoepen een ontregeling van de stressrespons kennen door hun dagelijks cortisolpatroon te analyseren.

Cortisol is een hormoon dat gerelateerd is aan stress en waarvan de productie van nature varieert doorheen de dag. Maar mensen die vaak geconfronteerd worden met interpersoonlijke stress vertonen een ander patroon dan mensen die blootstaan aan een eerder gemiddeld stressniveau.

“Uit ons onderzoek blijkt dat vrouwen in mannenberoepen minder gezonde of meer ontregelde cortisolpatronen vertonen gedurende de dag”, vertellen de onderzoeksters Bianca Manago, een doctoraatstudente Sociologie, en Cate Taylor, assistent-professor Sociologie en Genderonderzoek. “We baseerden ons hiervoor op cijfers die gelden voor de hele Verenigde Staten en we gebruikten statistische technieken om individuele karakteristieken (bijvoorbeeld een van nature hoog niveau van cortisol) uit te sluiten.”

Mannelijke collega’s als gevaar voor de vrouwelijke gezondheid

Deze studie vormt het eerste bewijs dat sporen van een negatief werkklimaat kunnen gevonden worden in het vrouwelijk lichaam. En dat dit negatieve werkklimaat de stressrespons van deze vrouwen effectief kan ontregelen, mogelijk gedurende jaren na de bloostelling aan het stresserende werkklimaat.

“De resultaten van ons onderzoek zijn belangrijk omdat ontregelde cortisolprofielen samenhangen met een negatief effect op de gezondheid. Ons onderzoek bewijst dat een negatief sociaal werkklimaat voor vrouwen in mannenberoepen gelinkt kan worden aan mogelijke gezondheidsproblemen later”, aldus de onderzoekers.

Bron: Jobat (jobat.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen