< Terug naar overzicht

Overwerken leidt tot overgewicht

Wie per week extra uren werkt, wordt dikker. Een druk werkschema leidt immers tot ongezonde eetgewoonten, slaapgebrek en te weinig beweging.

Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse econoom Joelle Abramowitz van het US Census Bureau. Diverse onderzoeken hebben gewerkte uren geassocieerd met een verhoogde BMI. Abramowitz onderzocht welke mogelijke mechanismen die relatie bepalen aan de hand van tijdsbesteding.

Tien extra werkuren per week in een ‘niet-energieke’ job zoals bureauwerk resulteren in een toename van de BMI met 0,4 voor vrouwen en 0,2 voor mannen. Of dus respectievelijk een gewichtstoename van 2,3 kilogram en 1,8 kilogram.

Voor mensen met een fysiek intensieve job, geldt die associatie echter niet. Abramowitz wijst erop dat tegenwoordig slechts 20% van de jobs in de Verenigde Staten zelfs maar een lichte inspanning vereisen, dat in vergelijking met 50% in 1960. Toen werkte een tiende van de Amerikaanse arbeiders in de landbouwsector, vandaag is dat ongeveer een honderdste, meent de econoom.

Meer tijd achter een bureau doorbrengen, resulteert in minder tijd om te bewegen. Wie een druk werkschema heeft, heeft doorgaans ook minder tijd om goede en gezonde maaltijden te bereiden en zal sneller voor fastfood kiezen. Bovendien sporten workaholics minder en slapen ze te weinig.

Voor wie een weinig intensieve job heeft, wordt het effect van de gewerkte uren op het BMI kleiner als er voldoende tijd wordt uitgetrokken voor slaap. Dat geldt voor zowel vrouwen als mannen.

De invloed van tijd die aan sport en voedselbereiding besteed wordt, telt enkel voor vrouwen. Vrouwen zouden volgens Abramowitz meer verdikken, omdat zij doorgaans werk vervangen door gezonde activiteiten zoals sport. Mannen zijn vaak sedentair, of ze nu veel of weinig uren kloppen, waardoor er daarbij minder verschil is.

Bron: Knack

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen