< Terug naar overzicht

Overuren: het topje en de ijsberg

Driekwart van de bedrijven heeft een regeling voor overuren, twee op drie werknemers presteren extra, slechts een minderheid wordt financieel vergoed voor de overuren en ruim driekwart van de werknemers ziet geen graten in de in hun organisatie heersende regeling van overwerk. De flexibele werknemer leeft.

Tegen de achtergrond van de politieke discussie over de versoepeling van de regels voor overwerk en vooral over het goedkoper maken ervan, vlooide het HR-kenniscentrum van SD Worx in zijn databank uit hoe het in de praktijk gesteld is met de overuren en hoe de werknemers er tegenover staan. Als basis werden de loon- en werktijdgegevens van 400.000 werknemers in 1000 bedrijven gebruikt.


Daaruit blijkt dat twee op drie Belgische werknemers geregeld overuren kloppen. Het gaat om gemiddeld 22 betaalde overuren per jaar per voltijdse werknemer (of minder dan één overuur per week). Deze overuren staan voor 1,3% van het totale aantal betaalde werkuren (de rest wordt dus gepresteerd in het gewone werkregime). Arbeiders (41 officiële overuren) plegen meer overwerk dan bedienden (9 officiële uren).


Hiermee zien we echter slechts het topje van de ijsberg. Afgezien van de ‘zwarte’ overuren, worden officiële meerprestaties vaak gecompenseerd met extra vakantie. Volgens een andere recente enquête van SD Worx bij 3000 werknemers, zouden voltijds werkende arbeiders wekelijks twee overuren presteren (92 per jaar) en bedienden vijf per week (230 per jaar). Slechts één op de drie respondenten verklaart dat die overuren betaald worden. Compensatie in de vorm van extra vakantie is de regel in zes van de tien bedrijven.


Opmerkelijk is dat 77% van de werknemers geen bezwaren zou hebben tegen overuren. Een flink deel (43%) presteert ze vrijwillig, ‘uit verantwoordelijkheidszin’. Daarnaast doet 18% het om bijkomende vakantie te sparen en 7% om meer te verdienen. Carrière-overwegingen zouden slechts een minimale rol spelen (1%). Slechts 14% presteert overuren op uitdrukkelijke vraag van de baas, de grote meerderheid doet het uit eigen beweging.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen