< Terug naar overzicht

Overleg eenheidsstatuut muurvast

De onderhandelingen tussen van de werkgeversfederaties en vakbonden om tot een akkoord te komen over de eenmaking van de statuten van arbeiders en bedienden zijn opgeschort. De minister van Werk probeert te verzoenen.

Federaal minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) en de kabinetschef van premier Elio Di Rupo, Yasmine Kherbache overleggen met de vakbonden en werkgevers “om te kijken waar de knelpunten zitten”, zo zegt de woordvoerster van De Coninck.

De vakbonden gaan als eerste langs bij de minister, daarna volgt wellicht een apart gesprek met werkgevers.

Berichten in De Standaard dat de socialistische vakbond zondagavond de onderhandelingstafel heeft verlaten, kloppen niet, aldus het ABVV via een bericht op Facebook.

Ook Jan Vercamst, voorzitter van de liberale bond ACLVB, benadrukt dat zondag niemand is opgestapt van de gesprekstafel. “De drie vakbonden hebben wel moeten vaststellen dat er een te grote kloof bleef tussen de eigen voorstellen over de opzegvergoedingen en het standpunt van de werkgeversdelegatie. De werkgevers willen een plafond aan opzegvergoedingen van minder dan 12 maanden. Daarop kunnen we niet ingaan.”

ACV-voorzitter Marc Leemans wil geen commentaar kwijt om de bemiddelingspoging door minister De Coninck niet nog meer te bemoeilijken.

“Ook de werkgevers willen blijven werken aan een onderhandelde oplossing”, reageren ze in een gemeenschappelijk statement. De werkgeversorganisaties zeggen dat ze elk initiatief steunen ‘dat kan leiden tot een evenwichtige en onderhandelde oplossing’. Ze zijn ook bereid hun visie te verduidelijken aan de regering om tot een oplossing te komen.

Ondertussen dringt de tijd. Volgende week maandag 8 juli verstrijkt de deadline. Tegen dan moet op last van het Grondwettelijk Hof het verschil in opzeggingsvergoeding tussen arbeiders en bedienden zijn weggewerkt. Ook voor de carenzdag moet er een oplossing zijn.

Bron: De Standaard/De Redactie/De Morgen/De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen