< Terug naar overzicht

Overheid snoept talent af van privésector

De publieke sector is voor het grote publiek gemiddeld genomen veel aantrekkelijker om voor te werken dan de privésector. Werkzekerheid en een aantrekkelijk loon zijn de grootste troeven van de publieke sector. Al blijft de farmasector en de media het aantrekkelijkst.

Dat blijkt uit een studie bij 14.000 respondenten uitgevoerd door ICMA International in opdracht van Randstad.

Gemiddeld genomen haalt de publieke sector een aantrekkelijkheidsscore van 36 procent. De privésector komt slechts aan 25 procent. Zowel bij private bedrijven als publieke diensten gaat de aantrekkelijkheid er, als gevolg van de economische malaise, op achteruit.

Het aantrekkelijker zijn van de publieke sector komt ook tot uiting als naar de bouwstenen van de 'employer brand' wordt gekeken. Daaruit blijkt dat de privésector het gemiddeld alleen beter doet voor wat betreft de kwaliteit van het management. Bij alle andere bouwstenen scoort de publieke sector (veel) beter.

Publieke diensten troeven de private collega’s af als het gaat over de aparte bouwstenen van de 'employer brand'. Ze worden niet alleen beter gepercipieerd als het over werkzekerheid en balans werk/privé gaat, ook al zijn dit de bouwstenen waar de publieke sector effectief zeer goed scoort.

Ook voor wat betreft het loonpakket, de jobinhoud, de loopbaanmogelijkheden, de opleidingsmogelijkheden, de zorg voor milieu/maatschappij en de werksfeer scoort de publieke sector beter dan de private sector. Zelfs de financiële gezondheid van de overheid wordt hoger ingeschat dan deze van de privésector. Alleen inzake kwaliteit van het management scoort de private sector beter dan de publieke.

Indien de publieke sector wordt ingeschaald als aparte sector naast de 24 onderscheiden private sectoren, dan haalt de sector een derde plaats alleen voorafgegaan door de farmasector (40 procent) en de media (37 procent). Kijken we naar de aparte bouwstenen dan blijft de farmasector soeverein met winst in zes van de tien bouwstenen (loonpakket, financiële gezondheid, opleidingen, jobinhoud, toekomstmogelijkheden en kwaliteit van het management).

De publieke sector haalt het bij werkzekerheid, balans werk/privé en aandacht voor milieu/maatschappij. De mediasector blijft de aantrekkelijkste voor de werksfeer. Opmerkelijk is dat de financiële sector verder wegzakt in de algemene klassering. Voor het eerst in de geschiedenis van de Randstad Award staat de sector niet meer in de top tien.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen