< Terug naar overzicht

Overeenkomst over werklozencontrole

Vorige week vrijdag bereikten de federale regering en de sociale partners een overeenkomst over meer controle en begeleiding van werklozen. In het akkoord wordt rekening gehouden met bezwaren van de vakbonden. De Vlaamse regering slaat als eerste de hand aan de ploeg.


De actievere controle op de werkwilligheid van (langdurig) werklozen wordt nu vooral gebaseerd op de leeftijd van de betrokkenen. Oudere werklozen blijven dus vooralsnog (tot 2007) buiten schot, de jongeren (-30 jaar) komen eerst aan de beurt. Vanaf juli 2004 worden zij opgeroepen voor een bespreking en het uittekenen van een persoonlijk actieplan. Volgend jaar verhoogt de leeftijdsgrens tot 40 jaar, in 2006 stijgt hij tot 50 jaar.


De eerstvolgende stap is het afstemmen van de aanpak van de regionale bemiddelingsdiensten (VDAB, Forem en BGDA, de begeleidende instanties) op die van de RVA (de controlerende instantie). De regionale bemiddelings- en begeleidingsdiensten moeten zowel informatie verschaffen over de bereidheid tot meewerken aan een oplossing door werklozen, als voorzien (lees investeren) in extra begeleiding.


De Vlaamse regering schiet als eerste uit de startblokken. De bevoegde minister, Renaat Landuyt (sp.a), maakte voor dit jaar 33 miljoen euro en 180 bijkomende personeelsleden vrij voor extra begeleiding. Vanaf volgende maand zou iedereen die langer dan drie jaar werkloos is opgeroepen worden. Maar ook anderen mogen in de loop van dit jaar een telefoon verwachten.


In Walloniƫ en Brussel is het nog niet duidelijk hoe de concrete inspanning eruit zal zien. Dat moet de eerstvolgende dagen uitgeklaard worden.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen