< Terug naar overzicht

Outplacementgebruikers worden steeds jonger

De term ‘outplacement’ kan beter vervangen worden door ‘loopbaantransitie’. De vlag dekt dan beter de lading, want outplacementgebruikers worden alsmaar jonger, ze zijn niet fin de carrière. Dat blijkt uit een onderzoek van Right Management Consultants bij 3697 eigen gebruikers uit 16 landen. Na de begeleiding heeft 40% van de gebruikers een positiever beeld van de voormalige werkgever. In België is de duur van outplacement relatief lang.

Right Management Consultants is gespecialiseerd in loopbaantransitie en organisatie-advies en behoort tot de Manpower-groep. Het bureau analyseerde de eigen werking door bij zijn huidige gebruikers in 16 landen over de hele wereld (12 in Europa) te peilen naar de tevredenheid en de verwachtingen over outplacement. Van de 3697 respondenten bekleedde 75% bij zijn vorige werkgever een managementfunctie.


Vier op tien gebruikers zegt een positiever beeld te hebben over de voormalige werkgever omdat die na het ontslag outplacement aanbood. Meer dan de helft (56%) zou zelfs een vriend aanraden om voor die onderneming te werken. Drie op vier respondenten vindt het belangrijk dat een volgende werkgever outplacement aanbiedt. Opvallend is dat de gemiddelde leeftijd van de gebruikers daalt. Waar de methode aanvankelijk vooral in het leven was geroepen om 50-plussers te reactiveren, duiken nu veel 40- tot 45-jarige gebruikers op.


Dat zien we ook bij de 124 Belgische respondenten: 65% behoort tot de leeftijdsgroep van 41 tot 55 jaar en zelfs 23% tot de categorie 31 tot 40 jaar. Het lijkt gepaster om te spreken over ‘loopbaantransitie’ in plaats van over ‘outplacement’: liefst 72% van de Belgen is bereid om van beroep te veranderen. Right schat de reële verschuiving op 30%, waarvan de helft van de gebruikers een zelfstandige activiteit begint. Opvallend is dat 71% van onze landgenoten niet bereid is om te verhuizen om een nieuwe baan te bemachtigen. In Europa en Noord-Amerika weigert gemiddeld slechts de helft van de respondenten dat.


De Belg vindt, net als de anderen, de individuele begeleiding (90%) een erg belangrijk aspect van outplacement, gevolgd door de netwerken die de methode aanreikt (42%) en de technologische instrumenten en het marktonderzoek die worden aangeboden (34%). Outplacement duurt in ons land relatief lang: 63% krijgt meer dan een jaar lang begeleiding, 87% meer dan een halfjaar. In de Verenigde Staten is het traject meestal (78%) afgerond binnen de 6 maanden.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen