< Terug naar overzicht

Optimistische wervingsintenties

In het tweede kwartaal van 2022 zullen bedrijven blijven aanwerven. Bijna een op de twee Belgische werkgevers (47 procent) is van plan zijn personeelsbestand tegen eind juni 2022 uit te breiden, terwijl slechts 13 procent naar verwachting personeel zal laten afvloeien. Ook dat is goed nieuws op een moment dat de kranten voor de rest weinig opbeurend zijn...

Na correctie van de seizoenvariaties bereikt de Nettotewerkstellingsprognose – dat is: het verschil tussen het percentage werkgevers dat aanwervingen plant en het percentage werkgevers dat ontslagen voorziet – de zeer optimistische waarde van +34 procent. Dat is, zo blijkt uit de ManpowerGroup Barometer, een status quo ten opzichte van het vorige kwartaal en het hoogste niveau sinds de lancering van de enquête in 2003. Dit is een sterke stijging van 25 punten ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021.

Zoomen we in op de drie gewesten van ons land, dan zien we een trio van zeer optimistische wervingsintenties: +36 procent in Vlaanderen, +34 procent in Brussel en +30 procent in Wallonië. In vergelijking met het vorige kwartaal gaat de Nettotewerkstellingsprognose er licht op achteruit in Vlaanderen en Brussel (met respectievelijk 7 en 8 procentpunten), terwijl ze in Wallonië toeneemt (stijging van 9 punten).

Alle sectoren

Ook als we een opsplitising maken op basis van sector, blijkt er eigenlijk alleen maar goed nieuws: in elk van de tien sectoren die door ManpowerGroup werden bevraagd, zijn de wervingsintenties positief.

Werkgevers in de sector 'Andere diensten aan bedrijven’ (45 procent) melden de sterkste Nettotewerkstellingsvooruitzichten. Hierbij gaat het om specialisten uit alle mogelijke domeinen: juridische, technische, wetenschappelijke en administratieve.

Ook in de Bouwsector (+40 procent), de sector ‘IT, Technologie, Telecom, Communicatie & Media' (+39 procent) en in de sectoren Primaire productie (+37 procent) – Landbouw en visserij, Elektriciteit, gas en water, Extractieve industrieën –, de sector 'Financiën, banken, verzekering en vastgoed' (+35 procent) en de Groot- en detailhandel / Supply Chain & logistiek (+33 procent) zal het tempo van de aanwervingen naar verwachting zeer hoog liggen.

Tot slot zullen de wervingsintenties naar verwachting gematigder zijn in de Maakindustrie (+30%), Openbare diensten, gezondheidszorg, onderwijs en maatschappelijke dienstverlening (+26%), in de Horeca / Cultuur & Vrije tijd (+26%), evenals in de sector ‘Andere industrieën’ (+22%).

Alle groottes

Volgens de enquête van ManpowerGroup is de Nettotewerkstellingsprognose positief in de vier bedrijfssegmenten: + 25 procent voor micro-ondernemingen (minder dan 10 werknemers), +38 procent voor kleine ondernemingen (10 tot 49 werknemers), +40 procent voor middelgrote ondernemingen (50 tot 249 werknemers) en +31 procent voor grote ondernemingen (250 werknemers of meer).

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen