< Terug naar overzicht

Oproep tot thuiswerken wordt goed opgevolgd

Vorige week donderdag riep de federale overheid op zoveel mogelijk thuis te werken. De oproep werd door veel werknemers opgevolgd. Zo blijkt uit de coronastudie, een initiatief van de Universiteit Antwerpen. Al waren sommige werkgevers nog steeds hardleers begin deze week: tien procent gaf toen geen toestemming om thuis te werken, ook al kon dit volgens de betrokken werknemers.

Dinsdag lanceerde de Universiteit Antwerpen, met medewerking van collega’s van de KU Leuven en de Universiteit Hasselt, een online enquête om te achterhalen hoe de Belgen hun gedrag aanpassen naar aanleiding van de coronacrisis. De resultaten geven de experten de mogelijkheid om de evolutie van de coronacurve beter in te schatten. Van 12 tot 20 uur kon iedereen de enquête invullen via deze site. Meer dan 560.000 personen vulden de vragenlijst in.

Nog voor de ‘milde lockdown’ woensdagmiddag inging en telewerk verplicht werd, gaven 257.000 respondenten aan dinsdag te hebben thuisgewerkt. Voorts zegden 104.000 vorige week geen enkele keer te hebben thuisgewerkt.
Toch zegde ongeveer tien procent dat hij/zij naar eigen inschatting gisteren wel kon thuiswerken, maar dat hun leidinggevende geen toestemming gaf. Ruim driekwart van de gezinnen met kinderen signaleerde dat de kinderen dinsdag thuis werden opgevangen.

De onderzoekers wijzen er wel op dat dit een barometerstudie is. “Die heeft haar beperkingen: we weten dat dit niet de respons is van de gemiddelde Belg of Vlaming, maar van een subgroep die hieraan kon en wilde meedoen. Zo deden er duidelijk meer vrouwen dan mannen mee en meer Vlamingen dan Walen. Maar ook dan kunnen we nu al enkele belangrijke signalen halen uit deze bevraging”, zegt epidemioloog Pierre Van Damme.

Het onderzoek zal de komende weken elke dinsdag herhaald worden. Dinsdag 24 maart volgt de tweede ronde en kan de enquête ingevuld worden tussen 12 en 20 uur.

Bron: Universiteit Antwerpen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen