< Terug naar overzicht

Oproep om te werken tot 75 jaar

De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt roept in een interview zijn landgenoten op om tot hun 75ste te werken, desnoods door hun loopbaan een andere wending te geven. Hij pleit ervoor dat de werkgevers tweede carrières bevorderen.

In Zweden is 67 jaar de maximumleeftijd en 61 jaar de minimumleeftijd om met pensioen te gaan.De conservatieve regeringsleider Fredrik Reinfeldt zei dat de gulle Zweedse verzorgingsstaat en het pensioenstelsel niet meer houdbaar zijn als de Zweden niet langer aan het werk blijven, mee door de stijging van de levensverwachting.

“Iemand van 55 jaar in dienst nemen die zegt 'ja, ik ben bereid tot 75 jaar te werken', vormt een zeer lange en zeer interessante arbeidsrelatie in vergelijking tot iemand die op dezelfde leeftijd voorziet vijf of zes jaar later af te haken”, zegt Reinfeldt, die al sinds 2006 premier is.

Reinfeldt zei dat mensen bereid moeten zijn hun loopbaan een nieuwe oriëntatie te geven vanaf het ogenblik dat hun werk fysiek of psychisch te veeleisend wordt. “Links denkt dat men, zodra het werk te zwaar wordt, vervroegd met pensioen moet gaan of sociale uitkeringen moet krijgen. Ik denk dat men van werk moet veranderen als het te zwaar wordt.” Hij stelt daarbij voor dergelijke mensen te helpen zich bij te scholen met het oog op een nieuwe job.

De uitlatingen zijn al zwaar op de korrel genomen door de invloedrijke Confederatie van Arbeiderssyndicaten.

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen