< Terug naar overzicht

Opnieuw ruimte voor stijgende lonen

2014 was geen slecht jaar voor Belgiƫ. De focus lag op herstel en dat zorgde voor meer aanwervingen in verschillende sectoren, maar ook voor een vruchtbaar klimaat voor loonsverhogingen.

Het afgelopen jaar werden er opnieuw meer aanwervingen gedaan. Zowel in de productiesector als in de retail-, diensten- en bankensector werden heel wat functies ingevuld. Een positieve trend waarvan wordt gehoopt dat deze zich ook in 2015 zal voortzetten en zo een vruchtbaar klimaat zal doen ontstaan voor loonsverhogingen.

Opnieuw focus op investeringen

In 2014 zagen we ook de mentaliteit in de bedrijven stilaan veranderen. Veel bedrijven besloten om niet langer alleen volop in te zetten op bezuinigingen, een mentaliteit die was blijven hangen in de nasleep van de crisis. Integendeel, in 2014 kozen bedrijven om voorzichtig opnieuw te starten met investeringen, ook in menselijk kapitaal.

Volgens de jaarlijkse Robert Walters Global Salary Survey lag de focus in het eerste semester vooral op het invullen van senior functies. In de tweede helft van het jaar werd er vooral geïnvesteerd in het aannemen van kandidaten voor midlevel-functies.

Verwachtingen 2015: strijd om talent 

Ook in 2015 heeft men positieve verwachtingen over het stijgende aantal aanwervingen in verschillende sectoren. De grootste bekommering blijft de juiste persoon op de juiste plaats, zeker omdat er volgens het onderzoek van Robert Walters een gebrek blijkt te zijn aan talent. Dit tekort zou wel eens kunnen leiden tot een hevige strijd om de beste kandidaat. 

Voor het eerst in vijf of zes jaar boden bedrijven startbonussen aan, net als salarisverhogingen van 10 tot 15% voor mensen die van job veranderden. In 2015 zullen de salarissen dus waarschijnlijk stijgen. De Belgische werkgevers moeten daarom flexibeler worden in hun aanpak en rekruterings- en retentiestrategie. Rekruteerders zullen sneller moeten handelen en concurrerende salarispakketten moeten aanbieden indien ze de beste kandidaten willen aantrekken. Het aanbieden van een betere werk- en privébalans, thuiswerk en opleidingsmogelijkheden zijn van vitaal belang bij het bepalen van de retentiemaatregelen in het komende jaar.

HR

Ook specifiek in human resources werd er een verschuiving opgetekend. Zo was er in 2014 een grotere vraag naar generalisten dan specialisten. Bedrijven kijken meer naar business-planning en strategie, aangezien ze meer willen investeren in het versterken van hun loopbaanontwikkelingsbeleid.

Als we de huidige economische situatie bekijken, kunnen we stellen dat de economie de komende tijd vooral zal verbeteren. Een fenomeen dat het vertrouwen van kandidaten en personeel aanwakkert. Hierdoor is het voor bedrijven aan te raden om te investeren in retentiemanagement, zodat ze over enkele jaren geen last hebben van een plotse braindrain. Voor bedrijven is het dus interessant om te investeren in manieren om hun personeel te blijven boeien en te binden aan hun bedrijf.

Interim-management

Deze economische opflakkering heeft voor een shift gezorgd in de mentaliteit van professionals. Ze hebben meer vertrouwen in de markt en dus ook in hun carrièremogelijkheden. Ze gaan bewust op zoek naar meer flexibiliteit en nieuwe uitdagingen in hun loopbaan. Zo bleken meer en meer professionals over te stappen van voltijds, stabiel werk naar interim-managementopdrachten. Deze trend komt vooral voor in de IT- en HR-sector, maar ook in het project- en program-management. In 2015 zal vooral de vraag naar projectmanagers met een technische achtergrond en HR-interim-managers stijgen.

Bron: Jobat.be

Link onderzoek: http://www.robertwalters.be/wwwmedialibrary/imagery-and-files/country/belgium/files/salary-survey/belgium-salary-survey-2015.pdf


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen