< Terug naar overzicht

Opleidingsnoden bespreken? Ruim een derde van de bedienden doet het nooit…

Bedienden hebben recht op vier tot zes opleidingsdagen binnen de werkuren verspreid over dit en volgend jaar, toch gebruiken ze die allesbehalve. Bijna de helft van de bedienden geeft zelfs aan in 2021 geen enkel uur opleiding te hebben gevolgd.

De honger naar werkgerelateerde opleidingen is duidelijk heel groot. Acht op de tien respondenten willen in 2022 graag opleidingen blijven volgen. Een sterke stijging in vergelijking met vorig jaar. Toen gaven zes op de tien bedienden aan dat hij of zij één of meer opleidingen wilde volgen. Zo blijkt uit een rondvraag van Cevora bij duizend bedienden.

Vooral jongeren zijn geïnteresseerd (meer dan acht op de tien), meer dan 55-plussers (68 procent). Hoger opgeleiden (86 procent) zijn ook duidelijk meer geneigd opleidingen te volgen dan bedienden met een diploma middelbare school (69 procent).

Gemiddeld anderhalve dag

Volgens de recente sectorovereenkomst rond opleidingen hebben in ons land de bedienden in het paritair comité 200 in de periode 2022 –23 recht op vier tot zes dagen opleiding tijdens de werkuren. In totaal kunnen ze zich dus gemiddeld tot drie dagen per jaar bijscholen. Het afgelopen jaar blijkt echter dat maar net iets meer dan de helft van die beschikbare uren voor opleiding worden benut. De bevraagde bedienden geven aan dat ze in 2021 gemiddeld slechts anderhalve dag aan opleidingen of bijscholingen spendeerden. De helft geeft zelfs aan geen enkel uur opleiding te hebben gevolgd in 2021.

Hoewel een overgrote meerderheid dit jaar graag opleidingen wil volgen, geeft maar liefst 36 procent van de bedienden aan dat ze nooit hun opleidingsnoden bespreken met HR, hun teamleader of zaakvoerder. Een derde bespreekt hun opleidingsnoden amper één keer per jaar een minderheid (31 procent) bespreekt het meerdere keren per jaar.

De bedrijven uit paritair comité 200 investeren in 2022 zo’n 50 miljoen euro in opleidingen.

Thema’s

De bedienden die in 2022 opleidingen willen volgen, noemen het vaakst persoonlijke ontwikkeling of digitale skills als de thema’s die hun interesseren.

De vijf meest genoemde opleidingsthema’s zijn:

  • Persoonlijke ontwikkeling (o.a. creativiteit, communicatie, zelfvertrouwen) (37 procent)
  • Digitale skills (29 procent)
  • Technische IT-opleidingen (programmatie, servers, ..) (28 procent)
  • Professionele ontwikkeling (vergaderen, samenwerken,...) (27 procent)
  • Welzijn (minder stress, meer motivatie en werkgeluk) (24 procent)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen