< Terug naar overzicht

Opleiding om vacatures in te vullen: niet alle bedrijven zijn mee

Van de Belgische werkgevers zou 77 procent moeilijkheden ondervinden om de vacatures in te vullen wegens een tekort aan arbeidskrachten. Om dit tekort het hoofd te bieden, investeert 37 procent van de 552 bedrijven die door een HR-specialist werden bevraagd in opleiding.

Naast de verplichte opleidingen die worden voorgeschreven door de reglementering en die door 62 procent van de bedrijven worden georganiseerd, zegt 59 procent van de respondenten die bereid zijn in opleidingen te investeren, prioriteit aan de ontwikkeling van management- en leiderschapsvaardigheden.
Om te voorzien in de behoeften aan betere technische (hard skills) en persoonlijke vaardigheden (soft skills) geeft 58 procent van de werkgevers de voorkeur aan opleidingsmodules die gespreid zijn over minder dan zes weken. Voorts biedt 55 procent loopbaanbegeleiding aan, terwijl 53 procent zijn personeel opleidt in de thema’s diversiteit en inclusie.

Uit de enquête blijkt ook nog dat er voor alle categorieën van bedrijfspersoneel bijscholing en verbetering van de competenties (reskilling/upskilling) nodig is, of het nu gaat over jonge afgestudeerden (38 procent), minder geschoold personeel (38 procent), hooggeschoold personeel (37 procent) of werknemers ouder dan 50 (22 procent).

De financiële kosten (22 procent) en het gebrek aan tijd (22 procent) zijn de twee voornaamste hinderpalen wat continue bijscholing aangaat. Maar er is meer: een op twee bedrijven ondervindt moeilijkheden bij de toepassing van een passende opleidingsstrategie waarbij alle belanghebbenden worden betrokken. Dit kan te wijten zijn aan de moeilijkheid om geschikte opleidingspartners te vinden of aan een gebrek aan inzicht in de behoeften.

Bron: ManpowerGroup.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen