< Terug naar overzicht

Opleiding ingenieurs legt te veel focus op technische vaardigheden

Ingenieurs voelen zich onvoldoende gewapend om in te spelen op vaardigheden die noodzakelijk zijn in het bedrijfsleven. Tijdens hun opleiding ligt de nadruk te veel op technische vaardigheden en te weinig op ‘soft skills’, terwijl die almaar belangrijker worden.

Dat blijkt uit een enquête bij ruim 1000 bio-, burgerlijk en industrieel ingenieurs door ie-net, de koepel van Vlaamse ingenieurs.

Bijna drie vierde (73 procent) van de deelnemende ingenieurs geeft aan dat ze niet of onvoldoende voorbereid zijn op ‘communicatieve vaardigheden’. 86 procent zegt dat hun opleiding hen niet of onvoldoende heeft voorbereid op de leidinggevende aspecten waarmee ze tijdens hun carrière geconfronteerd worden.

Een derde (32 procent) van de ingenieurs zegt tijd en ruimte te krijgen om aan innovatie te doen. Ze kunnen zelfstandig tijdens hun werktijd eigen initiatieven en projecten ontwikkelen die kunnen leiden tot nieuwe producten. Toch kan de aandacht voor innovatiemanagement beter. Zo’n 67 procent zegt dat ze daar helemaal niet of onvoldoende voorbereid op zijn.

De job van ingenieur wordt ook steeds internationaler. Zeven op de tien ondervraagde ingenieurs vertoefden de voorbije vijf jaar in het buitenland voor hun job. Buitenlandse trips behoren tot het takenpakket van de grote meerderheid (90 procent).

Naarmate een functie internationaler wordt, stijgt ook het belang van talenkennis. Bijna driekwart (72 procent) zegt goed tot zeer goed Frans te beheersen. Bij Engels loopt dit op tot 96 procent. Duits daarentegen is een probleem, slechts drie op de tien beheersen de taal goed tot zeer goed.

De ingenieursvereniging houdt dan ook een pleidooi om tijdens de opleiding meer aandacht te besteden aan soft skills. Maar het wijst ook op de verantwoordelijkheid van de ingenieur zelf. “Neem zelf initiatieven om bepaalde vaardigheden, zoals het aanleren van een andere taal, aan te scherpen. Het zijn inspanningen die toekomstige werkgevers zullen waarderen en die een bijkomende waaier aan mogelijkheden openen”, zegt Hans Romaen, gedelegeerd bestuurder van ie-net.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen