< Terug naar overzicht

Opgelet met thuiswerkende grensarbeiders

Bijna 88.000 Belgen werken in het buitenland, wat een daling is van 4 procent ten opzichte van 2019, zo blijkt uit cijfers van het Riziv. Tegelijk zijn er ook een goede 52.000 grensarbeiders uit onze buurlanden die dagelijks de omgekeerde beweging maken. Tijdens de coronapandemie konden deze werknemers thuiswerken – dus: in eigen land – zonder dat dit een impact had op hun sociale zekerheid of belastingen. Dat gaat veranderen.

Ongeveer de helft van de Belgische grensarbeiders werkt in Luxemburg (53 procent), gevolgd door Nederland (30 procent) en Frankrijk (10 procent) Zij betalen doorgaans belasting in het land waar ze werken.

De coronacrisis en de maatregelen die verschillende overheden namen verplichtten die grensarbeiders om van thuis te werken. Wanneer ze voor het telewerken in hun thuisland belast zouden worden, zouden ze mogelijk negatieve fiscale gevolgen ondervinden. Tijdens de corona werden thuiswerkdagen van grensarbeiders beschouwd als gewerkte dagen in het buurland.

Terug naar de internationale dubbelbelastingverdragen

Die regeling zal vanaf 30 juni veranderen, waarschuwt SD Worx. Voor Nederland en Duitsland stoppen die regelingen eind deze maand, en later volgen ook Frankrijk en Luxemburg. Véronique Boeva, International Employment Manager van SD Worx: “Na 30 juni tellen weer de internationale dubbelbelastingverdragen voor grensarbeiders. Dit is een aandachtspunt voor werkgevers die werknemers gedeeltelijk van thuis willen laten werken. Er ontstaan situaties van gelijktijdige tewerkstelling met mogelijk de verplichting om een loonverwerking te doen in twee landen, met inhouding van belasting in meerdere landen en extra formaliteiten. Ook het sociaal zekerheidsregime en het arbeidsrecht dat van toepassing is, kan vanaf 30 juni wijzigen. Werkgevers nemen best voor 30 juni hun internationale tewerkstellingssituaties en thuiswerk onder de loep, zodat ze deze zomer niet voor verrassingen komen te staan.”

Bart Hollebekkers vult aan: “De RSZ hanteert vanaf 30 juni weer de gebruikelijke tolerantie tot 25 procent van de arbeidstijd. Dat is de reden waarom sommige werkgevers tot maximaal één dag thuiswerk per week toestaan. Maar daarmee zijn de fiscale vraagtekens niet van de baan. De fiscaliteit verschilt naargelang het land en het aandeel thuiswerk. Met Luxemburg is er bijvoorbeeld wel een verdrag dat fiscaal 34 dagen thuiswerk per jaar toestaat. Maar ook voor alle andere situaties wil je in orde zijn.”

Overigens kunnen zowel inkomende als uitgaande grensarbeiders vanaf 30 juni betrokken zijn. Opletten geblazen, dus.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen