< Terug naar overzicht

Opgelet met sociale media: steeds meer kritische werknemers ontslagen

Steeds meer werknemers worden ontslagen nadat ze hun werkgever hebben bekritiseerd op sociale media. Werknemers denken vaak dat het recht op vrije meningsuiting ontslag in zulke situaties onmogelijk maakt. Een illusie, waarschuwen advocaten.

Wie na een moeilijke werkdag zijn beklag wil doen over zijn bedrijf of zijn baas, doet dat beter niet online. Negatieve berichten op Facebook, Twitter, Instagram of andere sociale-mediakanalen leiden steeds vaker tot ontslag om dringende redenen.

Uit een rondvraag van VRT Nieuws bij Vlaamse advocatenkantoren gespecialiseerd in arbeidsrecht, blijkt dat het fenomeen in opmars is, maar concrete cijfers kunnen de meesten niet vrijgeven.

De rechten van de werknemer én de werkgever

Het recht op privacy en vrijheid van meningsuiting is geen absoluut recht: een werknemer kan niet om het even wat via sociale media verspreiden, zelfs al doet hij of zij dat buiten de arbeidsuren. Bovendien heeft de werkgever ook een aantal rechten die in strijd lijken te zijn met de rechten van de werknemer.

Als eigenaar van de productiemiddelen kan de werkgever zich bijvoorbeeld beroepen op zijn eigendomsrecht: “Hij financiert de computers, de internettoegang, … en stelt deze middelen ter beschikking om er arbeid mee te verrichten. De werkgever kan zich dus ook openlijk verzetten tegen het privégebruik van deze arbeidsmiddelen, zoals het gebruik van sociale media tijdens de werkuren”, legt advocate Vicky Buelens uit.

De loyauteitsplicht beschrijft dan weer dat de werknemer zijn werkgever eerbied en achting verschuldigd is. En ten slotte is er ook de vertrouwelijkheidsplicht die ervoor zorgt dat je als werknemer geen fabrieks- of zakengeheimen bekend mag maken.

Geen uniforme regelgeving

Momenteel is onze wetgeving nog onvoldoende toegespitst op sociale media, zegt Buelens. “We werken met een arsenaal aan verouderde wetten die we toepassen op het nieuwe fenomeen. Er is duidelijk nood aan meer kennis over rechtspraak en sociale media.”

Een bijkomende moeilijkheid is dat de Europese lidstaten zich momenteel nog baseren op hun eigen nationale privacywetten. Dat zal veranderen op 25 mei 2018: vanaf dan geldt er nog maar één privacywet voor de hele Europese Unie.

Tips voor werknemer en werkgever

Wie blogt of twittert, weet dat die uitspraken voor iedereen leesbaar zijn. Maar ook Facebook is (zonder beveiligingsupdates) meer openbaar dan we soms denken. De sociale-netwerksite telt in ons land meer dan 6 miljoen leden. Ruim de helft van de Belgische bevolking zou in principe dus moeten weten hoe de privacy-instellingen werken. Dat leidt ertoe dat rechters tegenwoordig minder geneigd zijn om mensen te sparen die beweren niet op de hoogte te zijn van het openbare karakter van sociale media. Hier alvast enkele tips om uzelf beter te beschermen op Facebook:

  • Bescherm uw tijdlijn.
  • Stel in met wie u dingen deelt.
  • Laat u niet inloggen door anderen.
  • Denk na over wie u als vriend toevoegt.
  • Selecteer in de privacy-instellingen dat tags eerst ter controle moeten worden aangeboden.

Ook bedrijven kunnen maar beter voorzorgsmaatregelen treffen. Dat beseft ook werkgeversorganisatie Unizo. Zij raadt haar leden aan om nieuwe medewerkers bij de aanwerving een 'social media policy' te laten ondertekenen. Op die manier weten de werknemers op voorhand waar, wanneer en hoe sociale media niet gebruikt kunnen worden.

Bron: Deredactie.be

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen