< Terug naar overzicht

Open VLD wil verplichte gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen

Moeten langdurig werklozen binnenkort taken uitvoeren om zo te werken aan de weg terug? De meerderheidspartijen zijn in principe voor, enkel CD&V blijkt een koele minnaar van het voorstel te zijn.

Terwijl bedrijven volop zoeken naar goede werkkrachten, blijft het aantal langdurig werklozen in ons land hoog. Bijna 100.000 Belgen zitten langer dan twee jaar zonder werk, eind vorig jaar stonden er nochtans 40.000 vacatures open in Vlaanderen alleen al. Premier Charles Michel (MR) kondigde in januari aan dat hij maatregelen wilde nemen om iets te doen aan die ‘mismatch’ op de arbeidsmarkt.

Open VLD pikt hier nu op in door de gemeenschapsdienst voor werklozen weer op tafel te leggen via een nieuw wetsvoorstel. De maatregel staat nauwkeurig beschreven in het regeerakkoord, maar bleef tot nu toe dode letter. Alle coalitiepartners blijven in principe voorstander. “Als de liberalen dit willen pushen, is dat een goede zaak”, klinkt het bij N-VA. MR-fractieleider David Clarinval diende tijdens de vorige legislatuur al een gelijkaardig wetsvoorstel in en wil nu het debat over de praktische uitwerking aangaan.

Enkel CD&V toont zich een koele minnaar. “Niemand zit te wachten op het achterhaalde idee van de gemeenschapsdienst”, meldt CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer op Twitter. “Een activeringstraject op maat is de te volgen weg en duurzamer. Bestaande instrumenten voor zo'n traject (vrijwilligerswerk, werkervaring, arbeidszorg...) worden daarbij nu al goed ingezet.”

Bron: De Morgen (demorgen.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen