< Terug naar overzicht

Open kantoorlandschap maakt ziek. Of niet?

Hoe de werkomgeving is ingericht, heeft een invloed op gezondheid en welbevinden, leert een uitgebreide literatuurstudie. Maar welke? Voorzichtigheid blijft geboden want gezondheid en welzijn worden door veel factoren bepaald.

Heeft de lay-out van een werkomgeving een invloed op de gezondheid van medewerkers? Onderzoekers Susanne Colenberg, Tuuli Jylhä en Monique Arkesteijn van de Technische Universiteit Delft zochten het uit aan de hand van een uitgebreid literatuuronderzoek en meta-analyse.

Open ruimte

Een open ruimte heeft een negatieve invloed op welzijn en gezondheid en wordt geassocieerd met een hoger ziekteverzuim. Gebruikers van een open ruimte ervaren fysieke klachten, zoals meer hoofdpijn, vermoeidheid en irritatie aan neus, keel, huid en ogen.
Ook psychologisch scoort een open ruimte slechter, onder meer door het geluid, verminderde privacy en een verslechterde relatie met collega’s. Tegelijkertijd werd er een positief verband gevonden tussen de open lay-out van de werkomgeving en gezondheid. De open ruimte leek uit te nodigen tot bewegen, de gebruikers zaten namelijk minder.

Gezond gedrag stimuleren

De manier waarop een werkomgeving is ingericht, kan medewerkers uitnodigen meer te bewegen. De onderzoekers vonden twee studies die aantoonden dat een kantoor waar beweging werd gestimuleerd mogelijk invloed heeft op gezond gedrag. Voorbeelden van beweging-stimulerende maatregelen in de onderzochte kantoren zijn het centraal plaatsen van de trap en het plaatsen van het koffiezetapparaat op afstand van de werkplek.
Opvallend was dat, hoewel de gebruikers in beide studies niet meer liepen dan in de oude situatie, ze toch minder rugklachten ervoeren. Mogelijk is dit te verklaren doordat de gebruikers minder zaten en meer staand aan het werk waren.

‘Activity based’ werken

Voorts zijn er aanwijzingen dat een activiteit-gerelateerde werkomgeving een positieve invloed heeft op gezondheid. In deze werkomgeving delen gebruikers diverse werkplekken die gericht zijn op het ondersteunen van verschillende activiteiten. Uit het literatuuronderzoek bleek dat deze specifieke omgeving positiever ervaren werd op het gebied van gezondheid dan een open- en een gesloten werkplekomgeving. Dit is opvallend, omdat de open werkplek (die ook onderdeel is van de activiteit-gerelateerde omgeving) juist een negatieve invloed leek te hebben op gezondheid en welzijn. Kennelijk bevalt het om een keuze te kunnen maken uit uiteenlopende soorten werkplekken.

Nuance

De onderzoekers nuanceren de resultaten. Of de kantooromgeving al dan niet ziek maakt, kan niet eenduidig met een ja of neen beantwoord worden. Het ontbreekt aan concrete cijfers, consistentie en sterk bewijs en dus is verder onderzoek nodig. Bovendien is het moeilijk om een directe relatie te leggen tussen gezondheid en de lay-out van een werkomgeving, omdat gezondheid en welzijn afhankelijk zijn van veel aspecten.

Bronnen:
- Susanne Colenberg, Tuuli Jylhä & Monique Arkesteijn (2020): The relationship
between interior office space and employee health and well-being – a literature review, Building Research & Information, DOI: 10.1080/09613218.2019.1710098
- Center for People & Buildings

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen