< Terug naar overzicht

Op woensdagvoormiddag zijn we gemiddeld het meest productief

Werknemers zijn naar eigen zeggen het meest productief op woensdagvoormiddag en het minst op vrijdagnamiddag. Op woensdagvoormiddag geven werknemers zichzelf een productiviteitsscore van 7.8 (op 10). Op vrijdagnamiddag is dat maar 6.6. Daarmee is dit het minst productieve moment van de week. Ook op maandagvoormiddag ligt de productiviteit lager dan gemiddeld (6.9). Namiddagen zijn over het algemeen gemiddeld minder productief dan de voormiddagen.

We starten onze werkweek gemiddeld minder productief met een score van 6.9 (op schaal van 1 tot 10) op maandagvoormiddag. In de namiddag gaat het al een beetje beter, maar met een score van 7 blijven we duidelijk onder het algemeen weekgemiddelde. De maandag is de enige dag waar de productiviteit in de namiddag iets hoger ligt dan in de voormiddag. De andere dagen gaat de productiviteit er telkens op achteruit.

De namiddagdip laat zich duidelijk voelen. Op dinsdagvoormiddag zijn we heel productief (7.7). Het is het op één na productiefste moment van de week. Maar in de namiddag is het een stuk minder (7.3). Hetzelfde patroon doet zich voor op woensdag. In de voormiddag halen we zelfs onze top (7.8), maar in de namiddag is de daling opnieuw duidelijk (7.3).

De donderdag is een volstrekte kopie van de dinsdag. In de voormiddag 7.7/10, in de namiddag 7.3/10. Op vrijdag krijgen we opnieuw een ander patroon. In de voormiddag halen we nog 7.5, maar in de namiddag zakt de productiviteit naar 6.6. Daarmee is dit dagdeel met voorsprong het minst productieve deel van de week.

Mannen en vrouwen

Een eerste interessant verschil merken we tussen mannen en vrouwen. Vrouwen zijn elke dag van de week productiever dan mannen in de voormiddag, maar telkens minder productief in de namiddag. Vrouwen halen zowel de hoogste als de laagste gemiddelde scores (8 op woensdagmorgen, 6.4 op vrijdagnamiddag). Bij de mannen is het zelfs zo, dat er verschillende dagen geen sprake is van een namiddagdip. Alleen op vrijdag is dit het geval.

Arbeiders, bedienden en kaderleden

Ook tussen arbeiders, bedienden en kaderleden zijn er interessante verschillen. De scores van de arbeiders variëren op weekbasis het minst (hoogste score woensdagvoormiddag 7.6 en laagste score maandag 6.8). Bij kaderleden is dat verschil veel groter (hoogste score woensdag- en donderdagvoormiddag 8.1, laagste score vrijdagnamiddag 6.8). Kaderleden vinden zichzelf productiever dan arbeiders gedurende de gehele week met uitzondering van vrijdagnamiddag (resp. 6.8 kaderleden en 7.1 arbeiders). De dip op weekbasis verschilt ook bij arbeiders en kaderleden. Bij de arbeiders valt die de maandag, bij kaderleden op vrijdag. Bedienden nemen een tussenpositie in met uitzondering op vrijdagnamiddag. Dan halen ze de laagste score (6.5).

Jongeren en 40-plussers

Ten slotte zijn er verschillen tussen de diverse leeftijdsgroepen. Jongeren zijn het minst productief op maandagvoormiddag (5.8). Ze hebben ook geen last van een namiddagdip (kleine uitzondering op vrijdagnamiddag). Ze vinden zich wel bijna steeds minder productief dan de oudere leeftijdsgroepen. Alleen op vrijdagnamiddag geldt dit niet.

De 40-plussers zien zichzelf als het meest productief. Zij hebben wel meer dan de andere leeftijdsgroepen last van de namiddagdip. Maar zelfs dan scoren ze, naar eigen zeggen, hoger inzake productiviteit.

Bron: Randstad (randstad.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen