< Terug naar overzicht

Op weg naar de Uber-isatie van selectie, opleiding en HR?

Wie de masterclass van de Amerikaans-Belgische professor Lisbeth Claus meemaakte in Brussel, zal die beslist niet gauw vergeten. Zij schudde de HR-professionals méér dan wakker…

Professor Lisbeth Claus (geboren en getogen in België, een indrukwekkende carrière en leven opgebouwd in de VS) is niet de bekendste HR-naam in België. Helemaal onterecht, zij is immers de meest gerenommeerde Belgische HR-professional en academicus in… het buitenland. Wie vandaag haar masterclass in Brussel, een initiatief van HR Square, meemaakte, zal die boodschap zeer beslist verspreiden.

Helemaal terecht, al heeft iedereen ook drastisch geslikt tijdens haar uiteenzetting. Haar prognose is niet bepaald optimistisch voor HR (en voor de maatschappij). Toch is zij geen doemdenker, professor Claus schudt mensen wakker voor de echte problemen die op ons af stormen. Stormen, jawel, ‘komen’ is in de huidige omstandigheden te licht uitgedrukt.

In HR Square van begin september vindt u een verslag van haar bevindingen. Nu alvast enkele citaten. Als die u niet ráken, bent u naïef of cynisch. Aan u de keuze... 

 • “We maken de Uber-isatie mee van selectie, opleiding én HR.”
 • “80% van wat u vandaag doet als HR, zal u niet meer doen in 2025.”
 • “Er is geen sprake meer van een evolutie in HR, het gaat nu om pure ontwrichting, pure disruptie van HR. De arbeidswereld is disruptief en dan is er voor HR ook geen ontkomen aan.”
 • “Technologie is nu de motor. Die brengt ons onder meer de robotisering. Vroeger ging dat alleen om industriële jobs, om bandwerk, om routinezaken. Nu worden ook de professionals geraakt, artsen en chirurgen incluis. De impact van robotisering wordt immens. Niet in een ver afgelegen tijd, maar in de komende jaren.”
 • “Vroeger was er een kloof tussen de ‘haves’ en ‘havenots’. Dat is anders vandaag. Nu gaapt er een steeds breder en dieper wordende kloof tussen de werkenden en werklozen, tussen wie mee kan in de turbulente arbeidsmarkt en wie dat niet kan, tussen toptalenten en de rest. Die kloof wordt alsmaar groter. Dat wordt een bron van enorme, enorme sociale onrust."
 • “Facebook en Google weten meer over uw werknemers dan u over hen weet als werkgever.”
 • “Onderzoek heeft aangetoond dat de eerste twee jaren bij een werkgever het productiefst zijn. Sommige bedrijven passen die wetenschap al toe en laten de medewerkers dan maar gaan na twee jaar.”
 • “Zodra u iets drie keer moet uitleggen, maakt u er een video of app van. Dat is de snelle manier van opleiden." 
 • “De opleidingsmarkt verandert helemaal. De klassieke cursussen zijn passé. Wie wil opleiden, mag zichzelf heruitvinden – maar dat mag HR ook.”
 • “U wacht beter niet op 100% perfectie, want tegen die tijd is die perfectie al achterhaald en van geen tel meer.”
 • “HR-analytics is één van de zaken die de H van ‘human’ uit HR haalt. Wat niet wegneemt dat HR-analytics bijzonder belangrijk is, mits toegepast op de juiste wijze.”

Bron: HR Square Masterclass Lisbeth Claus (hrsquare.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen