< Terug naar overzicht

Op weg naar de ‘anderhalvemetereconomie’

De coronacrisis maakt een ‘anderhalvemetereconomie’ noodzakelijk. Nederlands onderzoek toont dat meer dan 80 procent van de economische activiteit in Nederland ten minste op anderhalve meter afstand tot anderen kan gebeuren, waarvan 38 procent volledig thuis.

Ook nadat de lockdown wordt opgeheven, blijft social distancing de norm. RaboResearch-Economisch Onderzoek ging na welke beroepen op meer dan anderhalve meter van anderen of zelfs geheel van thuis kunnen worden uitgeoefend.

In totaal kan 84 procent van de jobs in Nederland op anderhalve meter van anderen worden ingevuld. Dit komt neer op 89 procent van de totale bruto toegevoegde waarde.

Van alle banen die op anderhalve meter van anderen kunnen worden ingevuld, kan 38 procent thuis plaatsvinden. Deze thuiswerkeconomie wordt vertaald naar 43 procent van de bruto toegevoegde waarde. De rest van de anderhalvemetereconomie kan niet thuis worden ingevuld maar wel op anderhalve meter van anderen. De ‘buitenhuiswerkeconomie’ beslaat 46 procent van zowel alle banen als van de bruto toegevoegde waarde van de anderhalvemetereconomie.

Vooral in sectoren zoals ICT, specialistische zakelijke diensten en financiële instellingen geldt dat ze niet alleen grotendeels op anderhalve meter van anderen kunnen opereren, maar dat ze daarnaast zelfs vrijwel volledig vanuit huis doorgang kunnen vinden. Dit betekent niet dat activiteiten in deze sectoren voor de coronacrisis al thuis plaatsvonden. Wel dat gegeven de aard van de beroepen die gangbaar zijn in deze sectoren, thuiswerken een optie is.

In de landbouw, bouw en industrie kan vrijwel niet worden thuisgewerkt, maar kunnen werkzaamheden wel op meer dan anderhalve meter van anderen uitgevoerd worden.

Ongeveer 10 procent van de Nederlandse economie kan niet op meer dan anderhalve meter afstand van anderen plaatsvinden. Het gaat dan vooral over sectoren zoals de horeca, zorg en overige dienstverlening zoals de kappersbranche.

Bron: Rabobank

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen