< Terug naar overzicht

Ook vakbonden keuren 'gijzelingen' af

De ‘gijzelingen’ van directieleden door actievoerende werknemers, eerst bij Sigma Coatings in Manage en daarna bij Alstom in Beyne-Heusay, werden nu ook uitdrukkelijk afgekeurd door de sectorale vakbondsverantwoordelijken. Federaal minister van Werk Vandenbroucke had vakbonden en werkgevers bij zich geroepen voor overleg.

Tijdens de November Conference over arbeidsrelaties, eind november in Marne-la-Vallée, was de gijzeling een hot item. Zo goed als alle aanwezigen keurden het vasthouden van directieleden in het kader van een syndicale actie onder alle omstandigheden af. Hoewel sommige deelnemers begrip opbrachten voor de eisen van de stakers – en vooral voor hun gevoel van machteloosheid tegenover in het buitenland genomen beslissingen – waren anderen van oordeel dat deze soort acties moeten worden bestraft. Een paar van de sprekers waren zelf al eens ‘gegijzeld’ en bevestigden het op zijn minst onaangename en zelfs schokkende karakter van de situatie. Het waren echter niet zij die het hardst riepen om de toepassing van het strafrecht.

Het vermijden van de interferentie van politie en gerecht in sociale conflicten behoorde ook tot de bedoelingen van minister Vandenbroucke, toen hij vakbonden en werkgevers op het matje riep. Hij kreeg genoegdoening: de sectorale vakbondsverantwoordelijken keurden het actiemiddel af. Eerder hadden ook de federale vakbondsvoorzitters Luc Cortebeeck (ACV) en Mia De Vits (ABVV) dit gedaan.

Vandenbroucke wil in de toekomst sociale bemiddelaars inzetten om dit type conflicten te voorkomen of te ontmijnen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen