< Terug naar overzicht

Ook Unizo wil maaltijdcheques afschaffen

Zelfstandigenorganisatie Unizo pleit er al langer voor om maaltijdvergoedingen via de loonbrief te regelen.

Professor De Vos van denktank Itinera bepleitte de afschaffing van cheques zoals maaltijd- en ecocheques. Hij suggereert om ze te vervangen door loonlastenverlaging. Unizo beklemtoont dat al eerder te hebben voorgesteld. “Maaltijd- en ecocheques zijn een netto vergoeding. De kosten voor de werkgever en handelaar blijven daarvoor nog altijd te hoog. Onze organisatie vraagt al langer de maaltijd - en ecocheques af te schaffen en te vervangen door een directe vergoeding via de loonbrief.”

De ondernemersorganisatie wil daartoe onderhandelingen onder de sociale partners en de daarvoor passende wetswijzigingen. In afwachting gaat ze akkoord gaan met de lopende initiatieven voor de invoering van de elektronische maaltijdcheque. Dat moet dan zowel de administratieve lasten als de kostprijs voor werkgevers en handelaars voldoende goedkoper maken dan de papieren versie.

De werkgevers betalen nu nog altijd zowel de behandeling als de verzendingskosten. Zo betaalt een kmo-werkgever met vijf werknemers die maaltijdcheques krijgen van 7 euro zo'n 10 procent kosten plus ongeveer 20 euro verzendkosten. Voor de ecocheque betaalt de werkgever 7 procent kosten en 20 euro verzendkosten.

Voor Unizo is dat te duur. De ondernemersorganisatie bepleit al langer een vergoeding via de loonbrief. Op die manier verdwijnen de cheques en de extra kosten voor werkgever en handelaar. Bovendien blijft de netto koopkracht behouden zonder de brutoloonkosten te verhogen.

Bron: Unizo

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen