< Terug naar overzicht

Ook kmo’s zien de voordelen van flexibel verlonen

Een kwart van de Belgische kmo’s plant in 2019 een extralegaal voordeel voor (een deel van) zijn medewerkers of een budget-neutrale invulling zoals flexibele verloning. Toch zijn kleinere kmo’s niet even bekend met alle mogelijkheden als grotere ondernemingen.

Een kwart van de Belgische kmo’s (tot 100 medewerkers) plant nieuwe extralegale voordelen of flexibele, budget-neutrale verloning in 2019. Goed 15 procent denkt aan extralegale voordelen en 10 procent wil in iets extra voorzien als dit kan zonder de kosten te verhogen. Ongeveer een op zeven kmo’s kijkt naar een loonsverhoging voor een deel van de medewerkers en 12,6 procent naar een loonsverhoging voor iedereen. De rest (47,5 procent) geeft aan dat er geen ruimte is voor extra’s. Dat leert een rondvraag bij 627 kmo-zaakvoerders in bedrijven tot 100 werknemers.

Maaltijd- en ecocheques, bedrijfswagen en sociaal abonnement, mobiliteit (het nieuwe mobiliteitsbudget, de fietsvergoeding, de elektrische fiets…) en verzekeringen (met de groepsverzekering op kop, gevolgd door de hospitalisatieverzekering en invaliditeitsverzekering) zijn nu al de meest ingeburgerde looncomponenten bij kmo’s. Andere zaken zoals flexibele verloning, loonbonus, winstpremies, warranten en extra vakantiedagen kunnen ook op interesse rekenen, maar zijn vaak minder bekend.

Zes op tien respondenten denken dat een individuele loonsverhoging een positief effect heeft op de motivatie. Drie op tien (29,0 procent) geloven in een effect op korte termijn en nog eens drie op tien (28,6 procent) geloven erin op voorwaarde dat de verhoging deel uitmaakt van een eigen loonbeleid. Drie op tien zien dit niet zitten omdat ze meer heil verwachten van, bijvoorbeeld, alternatieve voordelen (11,9 procent) of variabele verloning (1,7 procent).

Bron: SD Worx

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen