< Terug naar overzicht

Ook in 2014 weinig aanwervingsplannen

Werkgevers blijven ook in het begin van 2014 werkgevers op de rem staan als het op aanwerven aankomt. Negen op de tien bedrijven hebben geen aanwervingsplannen in het eerste kwartaal van 2014. Vier procent plant aanwervingen, vijf procent denkt aan ontslaan van medewerkers.

Dat blijkt uit de recentste Manpower Barometer. Uit een rondvraag bij 750 Belgische werkgevers blijkt dat vier procent van plan is om het komende kwartaal medewerkers aan te werven terwijl vijf procent eerder denkt aan ontslaan. Negentig procent houdt het op een status-quo. De nettotewerkstellingsprognose blijft daarmee op hetzelfde niveau als het vorige kwartaal.

Slechts vier op de tien bevraagde sectoren hebben positieve tewerkstellingsvooruitzichten. Maar dan nog zijn de verwachtingen heel bescheiden: Elektriciteit, gas en water (+3), Transport, logistiek en communicatie (+2) op gelijke hoogte met de sector Landbouw/ jacht/bosbouw en visserij en ten slotte de sector Openbare diensten/onderwijs/gezondheidszorg/maatschappelijke dienstverlening (+1).

In zes sectoren blijven de verwachtingen op nul staan of gaan ze in het rood. De werkgevers uit de Bouwnijverheid zijn de grootste pessimisten(-5, hun zwakste nettotewerkstellingsprognose sinds de lancering van de enquête in België het derde kwartaal 2003) en worden gevolgd door de Financiële instellingen/verzekeringen/vastgoed/diensten (-3). In de sectoren Groot- en kleinhandel (0), de Horeca (-1), de Maakindustrie (-1) en de Winning van delfstoffen (-1) vallen de aanwervingen zo goed als stil.

Europa


Werkgevers in 14 van de 22 bevraagde Europese landen verwachten dat ze meer mensen zullen aanwerven, tegenover in 9 landen vorig kwartaal. Op kwartaalbasis stijgt de nettotewerkstellingsprognose in 14 landen en daalt ze in 6. Op jaarbasis betekent dat een stijging in 12 van de 22 landen en een daling in 8 landen.

Net zoals in het vorige kwartaal, zijn de Turkse werkgevers (+16) de grootste optimisten. Op de Griekse arbeidsmarkt (+7) lijkt het herstel zich door te zetten en bereikt de nettotewerkstellingsprognose haar hoogste niveau sinds vijf jaar. De verwachtingen blijven al bij al stabiel in het Verenigd Koninkrijk (+5) en in Duitsland (+4), terwijl de werkgevers in Frankrijk (+2, dat is 2 procentpunten meer) hoopvoller worden en de Nederlanders niet bewegen (0).

Zes landen voorspellen echter een negatieve tewerkstelling: Italië (-10, in het rood voor het 12de kwartaal op rij), Finland (-6), Ierland (-6), Spanje (-4), Slowakije (-2) en ook België (-1).

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen