< Terug naar overzicht

Ook de ecocheque gaat elektronisch in 2016

Vanaf 1 januari 2016 kunnen de ecocheques, naast in papieren versie, ook in elektronisch formaat worden uitgegeven.

Het voorstel om ook een elektronische versie van de ecocheques beschikbaar te maken, werd ingediend door minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block en gesteund door de sociale partners. Volgens de Dienst Administratieve Vereenvoudiging (DAV) kan de digitalisering van de ecocheques de administratieve lasten voor de bedrijven en handelaars met 41 miljoen euro verminderen, een besparing van 87 procent ten opzichte van de papieren versie.

De elektronische versie is niet alleen een administratieve vereenvoudiging, maar maakt ook een snellere terugbetaling van de handelaars mogelijk. Voor de werknemers worden de ecocheques dan weer gebruiksvriendelijker, want ze staan op dezelfde kaart als de elektronische maaltijdcheques.

Economische injectie

De eerste ecocheques werden op initiatief van de sociale partners uitgegeven in 2008. In 5 jaar tijd kon het systeem 80.000 bedrijven verleiden, die er 1,45 miljoen werknemers van laten profiteren. Elk jaar wordt zo meer dan 200 miljoen euro in de Belgische economie geïnjecteerd, waarvan 41 procent in buurtwinkels en 49 procent in speciaalzaken wordt uitgegeven en 10 procent in de supermarkten. Het aanvaardingsnetwerk voor ecocheques telt meer dan 10.200 winkels of dienstenaanbieders.

De ecocheque werd in het leven geroepen om de gezinnen extra koopkracht te geven en past in het beleid om sectoren te steunen die lokale werkgelegenheid creëren en de consumenten ertoe aan te zetten om milieubewust te kopen. De werknemers hebben twee jaar de tijd om hun ecocheques te besteden, in België en uitsluitend voor een aantal ecologische aankopen

Bron: VIA - Voucher Issuers Association (viabelgium.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen